Fa 30 anys que neixia, al barri de Sant Josep, l’Aula de cultura, arran de la reivindicació veïnal i del impuls que molts ajuntaments democràtics van donar a la cultura. El Centre Cultural, que ha preparat diferents activitats per celebrar-ho, s’ha especialitzat, en els darrers anys, en la ciència i la tècnica, i vol seguir treballant per ser el punt de trobada de la cultura del barri.

Els veïns de L’Hospitalet dels anys 70 i 80 eren molt actius i reivindicatius i lluitaven per millorar els seus barris en diferents aspectes, un d’ells el cultural. D’aquí van néixer el que al principi van ser les aules de cultura. Uns equipaments culturals de proximitat, que van néixer per dinamitzar culturalment els barris i que uns anys més tard van convertir-se en els actuals centres culturals.

Ferran Farré, és l’actual director del Centre Cultural de Sant Josep. Per a Farré, “les aules de cultura han evolucionats paral•lelament a la ciutat. Al principi,eren els únics equipaments públics. La iniciativa privada era pràcticament nul•la”.

Amb el pas del temps la situació ha canviat, ara hi ha equipaments públics especialitzats i més iniciativa privada. “La forma de relacionar-se de la gent també ha canviat i el paper d’espai de trobada, que tenia en un principi el centre cultural, és ara residual”, afegeix Ferran Farré.

El centre de la ciència i la tècnica

Des de fa uns anys, el Centre Cultural de Sant Josep ha fet una aposta per l’especialització i per incorporar la ciència i la tècnica al treball cultural de base. Així podem destacar, entre d’altres, l’exitós cicle Pessics de Ciència o el Festival CL’Hips, on la creació audiovisual, la música i el fomentar l’interès per la ciència de forma atractiva i entenedora en són els eixos principals.

I precisament “mantenir aquesta especificitat, fent créixer els Pessics de ciència a tota la ciutat” és un dels reptes de futur que Farré planteja per al centre cultural.

El Centre Cultural de Sant Josep busca recuperar un espai de trobada i de debat a l’entorn de la cultura, així com acollir les iniciatives socials i culturals que sorgeixin al barri. Però, per al seu director, “principalment s’ha de mantenir viu un centre que ha quedat vell i amb mancances. És un equipament amb molt de passat i també amb interrogants de futur. Ara hem de trobar quin ha de ser el seu nou paper. Sorgeixen moviments culturals diferents que hauríem de recollir, tal i com va passar als anys 80”.

Celebrar els 30 i mirar cap al futur

L’aniversari se celebra amb una mostra al centre sota el títol “Sant Josep, d’aula de cultura a centre cultural. 30 anys d’un equipament”, que es podrà visitar fins el 26 d’octubre.

Es tracta d’un recull de diferents materials recopilats cedits per l’Arxiu Municipal, el mateix centre i per particulars. Farré afegeix que “no és una mostra tancada. La gent hi pot participar, de fet hem deixat espais en blanc perquè tothom pugui aportar coses i es pugui anar enriquint”.

El proper 25 d’octubre se celebrarà un cafè concert amb grups de musica i teatre vinculats al centre cultural durant aquests anys. I finalitzarà el mateix dia amb un concurs de pastissos d’aniversari amb 30 espelmes.