El Centre d’Estudis presenta una nova publicació dins la col·lecció “Recerques-Retrats”. Es tracta del llibre “Els altres parroquians. Immigració i parròquies a la Catalunya metropolitana (1950-1980)“, de Francisco Javier Rodríguez Baena. El propi autor presenta l’assaig aquest divendres, 11 de novembre, a les 19h a la Casa de la Reconciliació de Can Serra. 

Francisco Javier Rodríguez reflexiona en el llibre sobre el paper de les parròquies dels barris metropolitans, moltes d’elles erigides i construïdes els anys 60 del segle XX, quan l’arribada a l’àrea metropolitana de nova població provinent dels moviments migratoris intrapeninsulars va assolir les màximes xifres.

Per aquesta raó, el marc temporal de la recerca abasta principalment les dècades dels anys 50, 60 i 70 del segle XX, els anys del boom migratori a Catalunya.

Al respecte d’aquest mateix tema, l’historiador i president del Centre d’Estudis, Manuel Domínguez, argumenta en un article publicat al seu bloc que en el cas de L’Hospitalet “la major part de la població acabava d’arribar-hi i es trobava amb poques xarxes de suport social i amb prou feines coneixien alguns/es veïns/es i paisans/es”. Aquest suport el van trobar a les parròquies de barri que es van posar del costat dels moviments socials i acabarien col·laborant amb els grups polítics d’esquerres i formacions clandestines.

Domínguez conclou que “aquesta col·laboració entre parròquies i moviments d’esquerra va ser un èxit, és a dir, va crear escoles, va pujar els sous, va fer que les feines fossin més segures, que no es construïssin tants blocs als barris i al seu lloc es fessin parcs i equipaments, va significar un pas cap a l’eliminació del servei militar obligatori, va contribuir a la igualtat entre homes i dones, va erosionar la dictadura i va aconseguir que tinguéssim una democràcia amb una mica de qualitat”.