El centre d’educació especial Estel Can Bori va crear el curs passat una nova aula perquè el seu alumnat més gran pugui practicar les tasques de la vida domèstica com escombrar, fer el llit o rentar els plats. Una iniciativa que estat ben rebuda per l’alumnat i que hem conegut de primera mà.

La directora CEE L’Estel-Can Bori, Mercè Morillas, assegura que “la Llar de l’Estel és un espai d’aprenentatge per treballar la transició a la vida adulta pel que fa a les tasques domèstiques. Són uns 30 metres quadrats on es recrea una llar, tenim un rebedor, la sala d’estar, la cuina, el menjador i l’habitació. L’alumnat ve a practicar les tasques domèstiques que es poden trobar en el dia a dia a la seva pròpia casa”.

La iniciativa ha tingut una bona resposta, segons Anna Espejo, cap d’estudis CEE L’Estel-Can Bori, “perquè és un entorn diferent de la pròpia aula. Primer els hi crea molta curiositat quan veuen que tenen davant un espai semblant a una casa. Només amb això ja tenen una gran motivació, aquí aprenen a parar taula, fer el llit o rentar els plats. Quan arriben després a casa seva i diuen: jo t’ajudo perquè jo també ho ser fer. Aquesta iniciativa ha tingut una molt bona acollida entre les famílies i l’alumnat”.

La idea de posar en marxa la Llar de l’Estel va sorgir el 2023. “El vam començar a dissenyar al primer trimestre del curs passat. Al següent trimestre ja el vam començar a fer servir. De fet, vam aprofitar les portes obertes de la Setmana Cultural per tal que les famílies coneguessin aquest espai i d’altres que també havíem millorat. La veritat és que va agradar molt, van veure que en 30 metres quadrats l’alumnat podia aprendre les tasques domèstiques”, ha explicat Mercè Morillas.

Per la seva banda, Maribel Alfonso, docent CEE L’Estel-Can Bori, ha indicat que “normalment ells trien el que volen fer, com ara escombrar, rentar els plats o doblegar la roba. A vegades quan algú es cansa demana ajuda i així treballem en equip”. I ha afegit que “desenvolupen unes habilitats que si no tinguéssim aquest espai no podrien aprendre. Aquestes habilitats després tenen continuïtat a casa. Això fa que se sentin més autònoms i amb una autoestima més alta. De fet, veuen que superen els reptes personals que els plantegem”.

Al centre d’educació especial Estel Can Bori tenen alumnat fins als 20 anys. A partir dels 16 o 17 anys comencen a treballar les habilitats laborals, socials per després facilitar la seva inserció.