El Centre d’Estudis Jaume Balmes celebra al llarg d’aquest curs el seu 40è aniversari i aquest dilluns han organitzat l’acte principal, una taula rodona que ha debatut sobre el tema “Una nova formació professional; nous reptes professionals” amb el secretari General d’UGT, Josep Maria Álvarez, com a principal ponent.

L’any 2022 es va aprovar la Llei orgànica d’ordenació i integració de la Formació Professional, amb l’ objectiu de desenvolupar un sistema que sigui més flexible, accessible i acreditable.

En aquest sentit, el secretari General d’UGT, Josep Maria Álvarez, va afirmar que aquesta llei “ha de generar que els joves sentin atracció per aquest tipus de formació. Cal integrar l’FP reglada amb la formació ocupacional i amb la formació continuada”. Afegeix que “els pares han de ser conscients que quan el seu fill fa una FP no se li talla cap possibilitat de seguir estudiant, que tindran més oportunitats que si van a la universitat, i que la FP genera més oportunitats de feina i  millors condicions laborals”.

De la seva banda, el president del cooperativa del Jaume Balmes, Gonzalo Rodríguez, va explicar que fa anys que des del centre “treballem en la FP a la ciutat i volíem posar en valor la nova llei que s’està desplegant. Volem participar de la qualificació dels més joves com ja venim fent des de fa 40 anys”. Rodríguez ha afegit que “volem ser un centre de referència integrat a les empreses i poder orientar a l’alumnat sobre quines són les millors opcions de cara al seu futur professional”.

En quan als reptes de futur de la FP, el president del cooperativa ha assenyalat la flexibilitat, la formació continuada i l’especialització d’acord al teixit productiu i les empreses”.

Durant la taula rodona, el tinent d’alcaldia d’Educació, David Quirós, ha destacat que el futur de l’ FP dependrà de la capacitat d’adaptar-se a les noves professions que van sorgint, sobretot en l’àmbit de la tecnologia. A més, Quirós va demanar més places de formació professional.

José Antonio Alcaide, tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, de la seva banda, ha afegit que a L’Hospitalet la major demanda de les empreses es centra en instal·ladors , principalment de sistemes d’energia renovables  i en serveis sociosanitaris i d’atenció a les persones.

40 anys d’història

El CE Jaume Balmes va néixer l’any 1982 i ofereix des d’infantil i primària, passant per l’ESO i Batxillerat, i també Formació Professionals i cicles d’inserció labora.

Actualment, formen part del centre uns 1.200 alumnes i ofereixen la possibilitat, més enllà de l’educació obligatòria, de cursar estudis que permeten obtenir el títol de tècnic superior en Màrqueting i Publicitat; Sistemes Telecomunicacions Informàtiques; Assessorament Imatge Personal ; Animació social esportiva. També es poden cursar estudis de grau mitjà en Farmàcia i Parafarmàcia; Estètica i Imatge personal; Instal·lacions Elèctriques  i Guia de Medi Natural.  

També ofereixen programes de formació i inserció (PFI) que faciliten l’inici d’un itinerari professional i formatiu, tant de transició al món laboral com de continuïtat formativa.