El Teatre Tantarantana, a Barcelona, se suma al cicle “La Tardor Sanchis” de la mà de la companyia “Teatro 1a sangre” i el muntatge “Ñaque, o de piojos y actores”. Es tracta d’una de les obres més importants del dramaturg José Sanchis Sinisterra. La companyia ha estat fent residència al Centre Cultural La Bòbila i estrena aquest dimecres 11 d’octubre.

Fa 20 anys que a l’actor i productor Joan Martínez Vidal li voltava pel cap la idea de tornar a portar als escenaris la història de Ríos i Solano, dos farandulers de per allà el 1600 que volten amb un bagul ple de trastos i instruments musicals com a única maquinària teatral. Una història de José Sanchis Sinisterra, un dels pares de la dramatúrgia catalana i espanyola, que es va estrenar al 1980 amb el nom de “Ñaque, o de piojos y actores”.

Finalment, el desig de Martínez Vidal va començar a prendre forma quan va conèixer a Daniela De Vecchi, la directora del muntatge. A l’escenari Martínez Vidal fa parella amb l’actor Javier Godino a qui va conèixer en una classe d’esgrima a escènica a Madrid. Des de llavors que són amics íntims, i aquesta complicitat es nota a l’escenari. I és que “Ñaque” és una història sobre l’amistat, sobre el teatre i la precarietat inherent pels qui el practiquen. Un mosaic dramatúrgic que porta fragments de peces menys conegudes del Segle d’Or a l’actualitat.

“Considerem que hi ha moltes coses de l’obra que no calia tocar-les perquè a dia d’avui estan en voga, ja que parla de l’amor al teatre i del teatre en essència pura”, explica Martínez Vidal. L’actor Javier Godino també apunta a “la mirada moderna i feminista” de la directora Daniela De Vecchi. “S’ha convertit en una comèdia molt creïble, amable i bonica que parla de l’amistat, del temps, de la memòria i del teatre”, diu Godino.

“Ñaque, o de pijos y actores” és l’únic espectacle de La Tardor Sanchis que ha codirigit el mateix José Sanchis Sinisterra. El muntatge es pot veure fins al 29 d’octubre al Teatre Tantarantana .