El CAP del Gornal s’ha convertit en un exemple de conciliació laboral i personal de la seva plantilla per impulsar un model d’organització horària més flexible, pioner en el sector sanitari. Així, els seus treballadors poden concentrar la seva activitat per treballar menys dies a la setmana, mantenint les mateixes hores setmanals.
Aquesta reorganització dels horaris en jornades flexibles permet als professionals la possibilitat de distribuir les 25 hores a la setmana de consulta en 5, 4, 3 o fins i tot 2 dies i mig, en funció de les preferències de cadascú. A més, per a les 12,5 hores setmanals restants, que es dediquen a reunions, redacció d’informes o trucades a pacients, el personal pot triar teletreballar des de casa.
El nou model, que es va consensuar prèviament entre la direcció, els professionals i les associacions veïnals del Gornal, va ser una aposta de l’equip directiu per revertir el dèficit del 40% de metges que patia el CAP.
Així, Mayra Riaño, adjunta de direcció al CAP Gornal, explica que “teníem una mancança de professionals important i ens vam plantejar de quina manera podíem captar nous metges de família. Vam pensar que oferir més temps lliure amb una organització diferent de la jornada laboral ens faria més atractius com a centre”.
I així va ser: en tan sols un mes van aconseguir completar la plantilla. Un any i mig després de posar-se en marxa, més del 70% dels treballadors s’han acollit a la flexibilitat horària.
Per Riaño, la valoració és molt positiva. Assenyala que “els que treballem som persones, tenim vida i necessitem poder conjugar-ho tot. Això ha fet millorar la implicació i el benestar emocional dels professionals i, en conseqüència, l’atenció als pacients.
De fet, en una enquesta de valoració, un 70% dels usuaris reconeix que hi ha hagut millores administratives i el 100% asseguren que han rebut una atenció millor.
De fet, Clara Bugés, una de les metgesses de família del CAP Gornal que s’han acollit a aquest model horari, explica que “la flexibilitat que tenim a la feina genera un bon ambient laboral, i això es nota a l’hora de treballar en equip i també a l’oferir una bona atenció. Després de tenir diversos dies lliures estàs més descansat, i així afrontes el següent dia de consulta amb més energia.
El passat mes de març, el Consell de Col•legis de Metges de Catalunya va premiar l’experiència com a una de les millors practiques de conciliació que es duen a terme en el sector sanitari.