El Departament de Salut ha anunciat els 26 equips d’atenció primària (EAP) de Catalunya seleccionats per aplicar el model CSIR, Centres de Salut Integral de Referència. La iniciativa dotarà als centres de salut de més autonomia i capacitat de gestió, més eficiència i qualitat. El CAP del Gornal passarà a seguir aquest model.
Dels 27 centres seleccionats, 26 seran equips d’atenció primària repartits per tot Catalunya, amb almenys un per regió sanitària, i un serà un equip territorial d’atenció pediàtrica (ETAP).
Es tracta d’una de les mesures proposada per reformar l’atenció primària per fer-la més eficient, accessible i centrada en les necessitats de les persones i aconseguir que la ciutadania hi pugui accedir en un màxim de 48 hores.
La implementació del model CSIR s’iniciarà el segon trimestre de 2025, i al març del 2026, es farà una avaluació i, posteriorment, es treballarà per estendre la mesura a tots els equips d’atenció primària per tal d’adaptar–la a les necessitats actuals de la població, garantint un sistema de salut més eficient i proper al ciutadà.
Actualització del model d’atenció
Des de Salut afirmen que el model d’atenció primària a Catalunya, dissenyat fa 40 anys, necessitava una transformació per afrontar els nous reptes sanitaris. Aquests centres es posaran en marxa inicialment mitjançant experiències pilot en 27 centres existents que hi participaran voluntàriament. El model CSIR es basa en els principis de professionalisme, confiança i autonomia organitzativa, amb responsabilitat i orientació a resultats per part dels professionals.
Els centres que aplicaran el model CSIR no canviaran de nom, sinó de manera de treballar, i no buscaran només millorar l’eficiència organitzativa, sinó que també tindran com a objectius clau la millora de l’accés, la qualitat de l’atenció i la satisfacció dels usuaris.
Millorar l’accés: Els CSIR treballaran per reduir els temps d’espera per ser visitat al CAP, millorant la gestió de cites i recursos. Això inclou també la millora de l’accés a l’atenció especialitzada, fomentant una millor coordinació entre l’atenció primària i l’especialitzada, afavorint derivacions més ràpides i eficients.
Millorar la qualitat de l’atenció: Els CSIR centraran els seus esforços en millorar la qualitat assistencial, amb un enfocament especial en pacients crònics, cribratges preventius i la gestió de condicions de salut a llarg termini, per garantir una atenció més integral i proactiva. S’analitzaran els processos per identificar àrees de millora i implementar innovacions que millorin els resultats en salut.
Millorar la satisfacció: Els CSIR mesuraran la satisfacció dels usuaris de manera més immediata i directa per tal d’identificar punts de millora.
Un altre dels objectius és que els centres seleccionats disposin dels instruments necessaris per aconseguir una atenció més integral i preventiva, avançar cap a una organització més àgil i flexible, i potenciar el desenvolupament professional.
En aquest sentit, s’inclourà la integració de serveis sanitaris i socials per atendre l’envelliment de la població, s’incorporaran tecnologies com la intel·ligència artificial, per alleugerir la càrrega administrativa dels professionals i millorar la qualitat diagnòstica, s’implementaran nous sistemes per recollir la satisfacció dels usuaris i orientar els serveis cap a resultats que importen als pacients.