El Canal de la Infanta es va inaugurar un 21 de maig de l’any 1819. Va ser sinònim de prosperitat durant molts anys a L’Hospitalet i fa uns temps que diferents entitats com la Plataforma Protegim el Canal de la Infanta volen reivindicar i dignificar aquesta part del patrimoni històric de la ciutat.

Aquest canal de rec va permetre regar amb aigües del riu Llobregat des de Molins de Rei fins arribar al mar. Va suposar una gran infraestructura hidràulica que va convertir els conreus de secà de la ciutat en regadiu, i per tant el desenvolupament de l’agricultura.

De fet, segons Ireneu Castillo, coordinador de la Plataforma Protegim el Canal de la Infanta “va posar més de 2.000 hectàrees en rec a la ciutat i va permetre aprofitar salts d’aigua per a les indústries”

Castillo afegeix que “el canal també va configurar el traçat dels carrers actuals de la ciutat, com l’Avinguda de Josep Tarradellas al barri del centre i l’estructura de carrers del barri de Santa Eulàlia”

Després de 200 anys, avui només es poden visitar 125 metres des del límit amb Cornellà fins a la plaça de la Remunta. Des de la Plataforma, “hem lluitat perquè es preservi la seva memòria i vam demanar que es dignifiqués fent alguna actuació com per exemple un passeig o amb plafons informatius per donar a conèixer què va ser i significar el Canal de la Infanta”. Un llegat històric i social que diverses entitats i col•lectius consideren que no s’ha posat prou en valor.

Avui dia, l’aigua del canal encara rega l’última zona Agrícola de la ciutat, Cal Trabal.