L’AVV Som Santa Eulàlia ha commemorat els 50 anys de lluita veïnal amb activitats culturals i reivindicatives sobre com s’ha transformat la ciutat gràcies a les forces del veïnat. Una d’aquestes activitats ha estat una exposició organitzada pel Centre d’Estudis de L’Hospitalet que compta amb plafons on es troben imatges i textos explicatius sobre la història de les lluites del barri.

“Es vol que sigui una exposició itinerant, que reculli 50 anys de lluita a la ciutat i amb una especial menció a Santa Eulàlia. Volem ensenyar L’Hospitalet que teníem, el que teníem i el que volem tenir”, ha explicat el Joan Font, veï del barri i membre de l’associació. Un dels fets més destacats va ser la lluita per aconseguir el soterrament del ferrocarril, que passava pel barri i va provocar algunes morts per atropellaments.

Una altra activitat celebrada ha estat una taula rodona on s’ha homenatjat a les veus que van contribuir a la lluita veïnal, en una forma de recordar el passat i posar el focus a sobre de com es va lluitar ahir per gaudir del que tenim avui.

“Volem fer un petit homenatge a aquelles persones que han format part de les diferents associacions de veïns i veïnes al llarg d’aquests anys. Volem escoltar les seves vivències, lluites i mètodes. Volem saber com veuen el moviment veïnal avui dia”, ha declarat el Rubén Casellas, també membre de l’associació i qui s’ha encarregat de fer les fotografies de la jornada.

Durant la taula rodona han intervingut diverses figures importants durant la lluita veïnal del barri, on s’han mostrat els informes originals que es van realitzar durant les primeres demandes del soterrament del ferrocarril.

De cara al futur, l’associació espera poder continuar complint molts més anys i seguir al costat del veïnat. “Les associacions de veïns no poden dir que mai puguin arribar als seus objectius. Estem molt contents d’estar vius, malgrat haver passat 50 anys. L’objectiu seria continuar estant al costat dels veïns, sent veí, sent veïna i millorant la seva vida”, ha recalcat el Cristóbal Jaume Ortega, president de Som Santa Eulàlia.

Tot i això, encara demanen millores pel barri i la lluita veïnal continua viva. Un exemple d’aquestes demandes són la construcció del poliesportiu, promès fa més de 30 anys, o la reubicació de la biblioteca que abans se situava al carrer Pareto i que va tancar a conseqüència de la pandèmia, així com la remodelació del Parc de l’Alhambra i del Parc de les Palmeres.

Dins del marc d’aquest 50è aniversari, també s’han programat activitats com un acte sobre el futur dels moviments veïnals (dimecres 7 de febrer a les 18h) i una assemblea oberta per parlar sobre l’estat actual del barri (dissabte 10 de febrer a les 11h30).