Coincidint amb l’últim mes de l’any, el Banc de Sang i Teixits emplaça a tothom a sumar-se a salvar vides i fer la darrera donació de sang aquest desembre del 2023. Per aquest motiu ha posat en marxa la campanya nadalenca “Toca donar sang, toca complir propòsits”.

Les festes de Nadal són crítiques per a les donacions de sang. En aquestes dates, les reserves baixen fins a un 20% pel canvi d’hàbits de la població, mentre que als hospitals catalans gairebé 600 pacients necessitaran sang des d’ara i fins a la finalització del període nadalenc. 

Per això cal mantenir els estocs suficients. Segons el Banc de Sang i Teixits es necessari que 20.000 persones facin donacions de sang durant el desembre.

Joan Noguera, president de l’Associació de Donants de Sang de L’Hospitalet, ha assenyalat que “les reserves de sang estan al límit i es necessitarien cada dia moltes donacions per cobrir la demanda. Són al límit perquè molta gent després de la pandèmia s’ha relaxat i han caigut més d’un 20% les donacions de sang. Cada dia hi ha més accidents, hi ha més malalties i és necessita més sang. La gent s’ha de conscienciar que la sang no és fabrica i que s’ha de donar”.

La Elisabeth Yepes és donant habitual i ha explicat que “cada tres mesos vinc sempre a donar-hi. El meu grup de sang es zero negatiu, per tant sóc donant universal. El millor que tinc és la meva sang”.

Mercè Aizpitarte va començar a donar fa vint anys per la malaltia d’un familiar i des de les hores no ha deixat de fer-ho,. “Vinc tres cops a l’any i quan la unitat mòbil ve al barri és més fàcil perquè no haig de desplaçar-me a Bellvitge. Per això agraeixo que es facin campanyes com aquesta”.

Al web www.donarsang.gencat es pot demanar hora per acudir a qualsevol dels 12 hospitals on hi ha un espai de donació. També es pot consultar la ubicació de les campanyes itinerants organitzades durant les properes setmanes per tot Catalunya, tant de sang, com de plasma.

A L’Hospitalet es pot donar sang amb cita prèvia als mòduls del Banc de Sang i Teixits  de l’Hospital de Bellvitge situats a la sortida del metro de la línia 1.

De cada donació se’n beneficien tres persones, ja que la sang se separa en els diferents elements que la componen: els glòbuls vermells, les plaquetes i el plasma. Cada component s’utilitza per a diferents tractaments.