El Servei de Medicina Preventiva de l’Hospital de Bellvitge i l’Atenció Primària de la Gerència Metropolitana Sud adverteix que el 87% dels pacients que han patit un ictus no presentaven les pautes de vacunació antigripal i pneumocòcica recomanades després de veure’s afectats. La dada s’ha extret en el marc d’Strack, un projecte pioner a Europa Central en l’atenció integral del pacient pluripatològic crònic que ha sobreviscut a un ictus.

La doctora Violeta Poltorak, especialista del Servei de Medicina Preventiva de l’Hospital de Bellvtge, ha dit que “els episodis cardiovasculars com l’ictus, es poden desencadenar per infeccions respiratòries com la grip. Les persones no vacunades tenen un 18% més de risc de patir un ictus que les persones vacunades”.

Contacte amb els pacients per una vacunació immediata

La identificació d’aquesta problemàtica ha permès potenciar una campanya massiva de contacte amb els pacients per a la seva vacunació immediata, centrada especialment en els menors de 65 anys amb patologies cardiovasculars. La troballa ha estat possible gràcies a la estreta col·laboració entre el Servei de Medicina Preventiva i l’Atenció Primària, emmarcada en el projecte Strack, i permetrà una actuació ràpida durant les properes setmanes.

Amb el projecte Strack es fa un seguiment intensiu, per part del Servei de Neurologia i l’Atenció Primària, dels diferents factors de risc vascular i la seva correlació després de rebre l’alta de l’Hospital de Bellvitge. El programa posa especial èmfasi en el primer any després de l’ictus, moment crític per a l’evolució de l’estat de salut en el futur, mitjançant el seguiment personalitzat, la monitorització remota i el treball en xarxa entre hospital i atenció primària. 

A Catalunya, més de 13.000 persones ingressen cada any per ictus als hospitals, de les quals la meitat tornen a fer vida independent en tres mesos. Un 15% moren i l’altre 35% dels pacients pateixen seqüeles limitants. Es calcula que una de cada sis persones patirà un ictus en algun moment de la seva vida i és la primera causa de discapacitat al món i la primera causa de mortalitat en les dones.