L’Associació Catalana de Llars d’Infants alerta que el 23% de les places d’escola bressol han quedat vacants per al pròxim curs a la ciutat. Davant d’aquesta situació i tenint en compte l’important volum de places de 0-3 no cobertes per l’oferta pública, l’entitat les posa a disposició d’ajuntaments i Generalitat per poder escolaritzar els infants que no han accedit a la pública i per a famílies amb menys recursos.

Des de l’Associació Catalana de Llars d’Infants Privades es demana la col•laboració del Govern per trobar una solució equitativa per a tot el alumnat. Adolf Baqués, membre de l’associació, ha explicat que “moltes famílies no han pogut escolaritzar els seus infants per no poder accedir a l’escola bressol pública, però les llars privades tenen un volum important de places buides”.

Segons Baqués, “a L’Hospitalet, al ser una ciutat més densa, han quedat més d’un 23% de places buides a les escoles bressol privades. Nosaltres oferim 846 places a tota la ciutat, i han quedat buides 194, de les quals 92 corresponen a l’antic P2 que ara es diu I2. La nostra proposta és que l’admnistració aprofiti aquestes places per aquestes famílies que s’han quedat sense lloc”.

Davallada del nombre d’inscripcions a l’I2 arran de la gratuïtat a la pública

Pel que fa al percentatge de places buides d’I2 per al curs 2023-2024, una de cada quatres places del darrer curs de l’escola bressol ha quedat vacant. El principal motiu d’aquesta davallada ha estat, per a la gran majoria de les llars d’infants que pertanyen a l’associació, la gratuïtat del curs d’I2 a les escoles bressol públiques.

L’I1 també s’ha ressentit d’aquesta gratuïtat i el 18% de les places han quedat buides. Les llars d’infants privades que tenen un major nombre de places buides de cara el curs 2023-2024 són aquelles que es troben en municipis amb menys densitat poblacional. Per contra, els centres educatius de Barcelona i també de L’Hospitalet han notat menys la influència de la gratuïtat de l’I2, ja que l’oferta pública no cobreix la demanda.

D’altra banda des de l’Associació Catalana de Llars d’Infants Privades demanen que hi hagi un barem universal d’accés a l’escola bressol pública, ja que en alguns municipis es discrimina a les famílies amb menys recursos econòmics.

Adolf Baqués ha assegurat que “som coneixedors d’alguns municipis on el segon criteri que dona més punts per obtenir una plaça a una llar d’infants municipals és que els dos progenitors estiguin en situació laboral activa en el moment de presentar la preinscripció. Per això, creiem que si hem de fer un barem que sigui la renda familiar disponible que sigui el que determini si pots tenir accés o no, o et doni més punts”.

Per abordar totes aquestes qüestions i d’altres, i establir una col•laboració entre el Departament d’Educació i les llars d’infants privades, des de l’associació s’ha sol•licitat una reunió amb la consellera d’Educació, Anna Simó.