El nou contracte de neteja viària i de recollida d’escombraries que l’Ajuntament ha tret a concurs preveu incorporar nous elements i millores en el funcionament del servei que permetin capgirar un dels principals problemes que té la ciutat a ulls de la ciutadania, segons reflecteixen els baròmetres d’opinió anuals.

Entre les novetats que s’incorporen en els plecs de condicions que hauran de satisfer les empreses licitadores es contemplen: contenidors intel·ligents amb sensors que alertaran quan estiguin plens; màquines netejadores amb més potencia per arribar a tots els racons de la via pública; recollida de paper i cartró porta a porta per a comerços grans; aplicacions tecnològiques per intensificar el seguiment i control del servei que se sumarà a la tasca dels inspectors municipals, i campanyes de sensibilització sobre la importància de mantenir la ciutat en bon estat.

La neteja viària, del clavegueram i la recollida d’escombraries i de residus selectius en conjunt representa la principal despesa d’entre tots els serveis que contracta l’Ajuntament. En aquesta nova licitació –que hauria d’estar adjudicada en uns mesos perquè la nova empresa comenci a treballar el 2025– es destinaran 14,9 milions d’euros més a l’any que ara. És a dir, l’Ajuntament es gastarà en els deu anys que durarà el contracte 435,4 milions d’euros, un 52,24% més que el cost actual.

El nou contracte de neteja preveu la renovació del 130 vehicles per models no contaminants, així com 4.200 contenidors nous de recollida selectiva (rebuig, orgànica, envasos lleugers, paper i cartó, i vidre) als quals s’afegirà, en alguns punts de la ciutat, un contenidor per a tèxtil.

Segons el regidor de Manteniment i Serveis, David Gómez, “augmentem la despesa però sobre tot hi ha una aposta municipal per millorar el servei, en gestió de residus, amb una maquinària més potent per a la neteja viària per arribar a zones on no arribàvem ara, i també potenciarem la neteja dels contenidors”.

Recollida porta a porta en casos concrets

Amb l’objectiu de potenciar el reciclatge, el nou contracte incorporarà la recollida porta a porta de paper i cartró d’empreses localitzades en determinades zones comercials de la ciutat.

També es contempla la recollida de les escombraries dins dels edificis de nova construcció que tinguin la bateria de contenidors dins d’habitacles específics ubicats en planta Baixa.

Tot i que no està previst que s’implementi a l’inici del contracte, els plecs de condicions demanen pressupostos als licitadors per valorar la conveniència de fer una recollida d’escombraries orgàniques porta a porta en algunes zones concretes del barri de Bellvitge.

En paral·lel i respecte la brossa orgànica específicament, segons Gómez, els grans productors com poden ser els restaurants o comerços d’alimentació, hauran de llençar aquestes escombraries obrint el contenidor corresponent amb un identificador. “Així, sabrem qui ho fa correctament”, diu.

Major control i seguiment del servei

El cos d’inspectors municipals continuaran vetllant pel bon funcionament del servei, però s’afegiran altres solucions tecnològiques per fer un seguiment més exhaustiu.

“Sabrem quan s’han recollit els contenidors i quan cal recollir-los, ja que incorporaran sensors que indicaran si s’acumula la brossa”, afirma. “L’objectiu principal –valora el regidor– és augmentar el percentatge de recollida selectiva i guanyar en capacitat de resposta quan es detecti que falla el servei”.

Pel que fa a la neteja viària es potenciarà l’aiguabatre a carrers i places i s’actuarà amb noves màquines netejadores als llocs amb més brutícia. També s’ampliarà la freqüència de la neteja amb aigua a l’exterior i l’interior dels contenidors i les seves ubicacions. 

La nova contracta disposarà d’una partida destinada a realitzar campanyes de sensibilització per conscienciar la ciutadania sobre la importància d’augmentar la recollida selectiva, corregir les conductes inadequades i la necessitat de fer un bon ús dels espais comuns.

El contracte actual, a càrrec del grup empresarial FCC, va expirar al desembre del 2020 i s’ha prorrogat fins al 2023. Aquest 2024 s’està prestant per donar continuïtat al servei fins que no conclogui el procés de licitació obert fa uns dies per l’Ajuntament.