Aquesta setmana ha començat la campanya de vacunació simultània contra la grip i la COVID per a les persones de 60 anys i més, les persones amb condicions de risc, entre elles les que tenen obesitat, les dones embarassades, les persones immunosuprimides i els professionals sanitaris i altres serveis essencials i crítics.

Al CAP Alhambra del barri de Santa Eulàlia, la campanya s’ha iniciat amb una afluència continuada de persones que assisteixen per vacunar-se. Marta Pallarés, infermera adjunta a direcció d’aquest centre d’atenció primària, destaca que davant l’increment de casos de Covid i de grip “és important vacunar-se perquè la protecció ens pot evitar complicacions i que acabem a l’hospital o en una UCI”.

També es recomana la vacunació antigripal per a persones fumadores i per primera vegada Salut introdueix la vacunació sistemàtica contra la grip a tots els infants d’entre 6 i 59 mesos.

“Aquest any hem volgut protegir els nens més petits, que encara que estiguin sans també són un col·lectiu de risc. Recomanem la vavuncació als infants de sis mesos a cinc anys”, assegura Pallarés.

La vacuna es podrà posar en el CAP de referència amb cita prèvia que ja es pot sol·licitar. Es pot demanar a través de La Meva Salut, preferentment, a l’apartat de “Cites i consultes d’atenció primària” triant l’opció “Vacunació”. La cita també es pot demanar al web de programació de la Generalitat o bé directament al CAP.

Més enllà dels CAP’S s’habilitarà a cada regió sanitària com a mínim un punt de vacunació poblacional per facilitar encara més la vacunació fora dels horaris dels CAP’s com són els dissabtes. Per a la població que viu a L’Hospitalet, aquest centre de vacunació s’ha habilitat a l’Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí, amb un horari sense cita que es pot consultar a https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/v/vacunacions/tardor/.

Seguint les indicacions de l’OMS a Catalunya totes les vacunes contra la grip són tetravalents. Pel que fa a les vacunes contra la COVID seran monovalents adaptades per fer front a la variant XBB.1,5 que és la que circula majoritàriament en aquest moment excepte en situacions particulars.

Amb aquesta campanya de vacunació de tardor, alineada amb els objectius de l’OMS, Salut es planteja assolir o superar cobertures de vacunació del 75% en persones de 60 anys o més i en el personal sanitari i superar el 60% de cobertura en dones embarassades i les que estan en condicions de risc.

Malgrat que el període prioritari de vacunació és durant la tardor i fins a finals de desembre com altres anys, les vacunes contra la grip i la COVID estaran disponibles fins que finalitzi la temporada estacional a finals del març del 2024.