L’Hospital de Bellvitge ha estat l’any 2023 el centre sanitari de l’Estat líder en donacions d’òrgans per a trasplantaments, amb 115, comptabilitzant 64 donants de cadàver i 51 donacions d’òrgans de persones vives.

El doctor Gabriel Moreno, director del programa de trasplantaments de l’Hospital de Bellvitge, ha manifestat “hem notat un increment d’activitat de forma global en donació i trasplantament, anem millorant, any rere any, després de la caiguda per la Covid i hem tigut fites com el rècord d’Espanya de trasplantament renal de donant viu i el trasplantament cardíac a Catalunya”.

Per al dr. Moreno “és un repte perquè cada vegada més els donants ens exigeixen més tècniques, nosaltres així anem tractant d’actualitzant-nos i intentar que cada donant pugui ajudar a una major de quantitat de persones possibles”.

Una cinquantena de trasplantaments renals realitzat a l’Hospital de Bellvitge són procedents de donant viu, però també hi ha de donant de cadàver. “En el donant viu l’avantatge és que són cirurgies que són més programades i realment el pronòstic és millor que el trasplatament de donant cadàver” ha indicat Gabriel Moreno.

Per segon any consecutiu l’Hospital de Bellvitge també lidera les donacions de teixits, amb 345 a Catalunya. Moreno ha recordat que “tenim una major consciència de la donació de teixits, normalment la donació d’òrgans és el que més es coneix. Això és molt important perquè millora la qualitat de vida de les persones”.

L’Hospital de Bellvitge és el tercer en nombre de trasplantaments, amb 230. L’òrgan més trasplantat ha estat el ronyó, amb 213 intervencions, de les 976 fetes en total a Catalunya. En aquest cas Bellvitge és l’hospital que ocupa la segona posició, darrere del Clínic.