La biennal d’art Manifesta15, celebrarà la seva 15a edició del 8 de setembre al 24 de novembre del 2024 en dotze ciutats de la província de Barcelona, entre elles L’Hospitalet, amb el suport de Diputació de Barcelona. Els municipis participants i l’avançament del programa la Generalitat els ha donat a conèixer en un acte celebrat a la seu temporal de la biennal a Barcelona, a l’edifici de l’antiga editorial Gustavo Gili.

Les ciutats que participen en el projecte són: Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Granollers, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa. El programa inclou intervencions, exposicions i projectes en diferents indrets emblemàtics de cada ciutat entre els que destaquen Can Trinxet de L’Hospitalet de Llobregat; les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs i Badalona, l’edifici de La Presó del M|A|C Mataró Art Contemporani, el Monestir de Sant Cugat del Vallès, el Vapor Buxeda Vell de Sabadell, la Seu d’Ègara de Terrassa, la Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers i la Casa Gomis del Prat de Llobregat, entre d’altres.

La consellera Natàlia Garriga, durant la presentació de l’esdeveniment, ha afirmat que Manifesta és “un repte que, als països que el rebem, ens ajuda a remirar-nos, a repensar-nos, a reimaginar-nos; a conèixer-nos i reconèixer-nos una i una altra vegada, a través d’una gran quantitat de projectes artístics i d’espais”. També ha apuntat que la biennal és una oportunitat per mostrar “l’àrea metropolitana tan extensa i tan culturalment rica que tenim al voltant de la nostra capital, Barcelona”. “Estem segurs que Manifesta ens permetrà aprofundir en el nostre entorn i alhora ens obrirà a noves mirades que tenim moltes ganes de veure, de sentir, de gaudir”, ha afegit.

La celebració de Manifesta15 va més enllà de la ciutat de Barcelona com a seu principal. Segons la diputada i vicepresidenta tercera de la Diputació de Barcelona, Candela López, “per primera vegada altres ciutats de l’entorn formaran part d’aquesta proposta cultural amb una mirada diversa, transversal i enriquidora”. I ha afegit que les onze ciutats de fora de Barcelona que participen en el projecte “seran l’escenari de la connexió entre la cultura i la societat civil que proposa la biennal, en un context que representa l’essència de la societat mediterrània, oberta sempre a la relació amb altres pobles, cultures i formes de vida”Candela López ha subratllat també el desig que els projectes presentats “enriqueixin la realitat cultural, social, urbanística i ambiental de les ciutats”.

Els organitzadors de la biennal han encarregat a diversos col·lectius artístics que explorin el territori per impulsar actuacions al voltant de temes socials com el creixement i decreixement, la protecció del medi ambient, o la cura i reparació, per presentar els seus resultats durant la biennal de l’any vinent.

Manifesta va néixer els anys 90 i s’ha presentat entres altres ciutats a Rotterdam, Luxemburg, Frankfurt, Donostia, Sant Petersburg, Zuric, Palerm, Marsella i en la darrera edició l’any passat, a Pristina, Kosovo.