Sortir de la violència de gènere sola es molt difícil. Per fer més fàcil aquest viatge, un grup de dones s’ha format per acompanyar a les víctimes i ser les seves mentores, la figura de confiança en la que recolzar-se per aconseguir sortir d’aquest túnel fosc i viure una vida lliure de violències.

Dones mentores va néixer a L’Hospitalet al 2017, és una eina d’acompanyament a víctimes de la violència de gènere que posa en relleu la resiliència i la valentia d’aquestes dones.

Lores López, directora del projecte Dones mentores, ha explicat que “incorporant la figura de la mentora aportem moltíssima qualitat i individualització en els processos de les dones. Com diem moltes vegades, la mentoria arriba on els serveis no poden i les professionals no han d’entrar”

López també parla de focalitzar-se en un servei, com a màxim dos, “que concretem amb aquesta mentorada i que aquesta dona marca com a principals per transitar des de l’espai de supervivència de la violència cap una vida lliure de violència, que no és el mateix”.

El programa es basa en la formació per l’acompanyament i la creació de vincles amb les mentores

El vincle entre la mentora i la dona mentorada no ha de ser de dependència sinó d’acompanyament. La mentora ha d’estar present en la vida de la mentorada acompanyant-la des de l’observació i l’escolta activa

Victoria Rico, mentora ha assenyalat que “el més important és tenir empatia. El que he après fent aquesta mentoria es sobretot aprendre a escoltar, però aprendre a escoltar de veritat. S’ha de deixar parlar a l’altre persona amb una atenció i amb molta intenció; que ella t’expliqui. Hi ha moltes vegades que una dona el que necessita és que l’escoltin i que no la jutgin”.

Els acompanyaments duren entre 8 mesos i un any per no generar relació de dependència. Les mentories s’adapten a les necessitats de cada dona.

Lores López, ha assegurat que “nosaltres treballem primer formant els equips perquè entenguin la figura de la mentora i com pot complementar l’acció un professional. I evidentment són els serveis, en aquest cas el CAID, el que deriva les mentorades”.

Dones Mentores està vigent a la ciutat des de 2017 i està agermanat al Centre Nacional Danés per la investigació i la informació sobre Gènere, Igualtat i Diversitat. Més de 200 dones formen part d’aquest projecte que es desenvolupa a Catalunya, País Basc i Navarra.