S’apropa el 6 de gener i amb ell una de les postres més antigues de la tradició nadalenca actual: el tortell de Reis. Tots coneixem el típic pastís en forma d’anell que amaga dues sorpreses, la fava i la figureta del rei. Però sabeu d’on ve aquesta tradició tan emblemàtica del dia de Reis?

La tradició es remunta en les saturnals romanes quan es cuinava un pa amb figues, dàtils, fruita seca i mel per la festa dels esclaus. A patir del segle III van incorporar la fava, que era un símbol de prosperitat. La creença que la fava portava bona sort va perdurar fins al segle XVI, el pastís es repartia entre els nens pobres a França i qui trobés la fava rebria regals en abundància per part del rei. No va ser fins el segle XVII que el tortell va arribar a Espanya. El van fer amb forma de corona per honorar a Felip V i van incorporar la fruita confitada que representava les joies del monarca. Actualment, la persona que li toca la fava serà l’encarregada de pagar el tortell i qui trobi la figura del rei es proclamarà rei o reina de la taula.

De què està fet el tortell?

La massa del tortell clàssic s’elabora amb farina de blat, llet, llevat, canyella, ratlladura de llimona, aigua de flor de taronger i mantega. Després es decora amb fruita confitada, sucre o trossets d’ametlles. En els darrers temps s’han popularitzat els tortells farcits amb xocolata, crema i un dels més demandats, el de nata. Cada vegada és més habitual trobar-se amb innovacions dels pastissers que incorporen nous ingredients com el caramel, els festucs o el cacau.

Pel que fa als preus, s’espera que enguany es mantinguin els preus de l’any passat. Cal recordar que el 2023 aquest pastís va sofrir una pujada important del preu com a conseqüència de l’augment del cost dels combustibles.

El tortell de l’obrador artesanal Panarra

A l’obrador artesanal Panarra, que es va instal·lar a l’estiu del 2022 en un petit local del carrer Barcelona, han produït aquests dies prop de 130 tortells de reis. Una producció que s’ha incrementat un 40% respecte a la de l’any passat. El seu propietari, el Daniel Llavador, ens ha explicat que tot i ser un dolç molt tradicional, a Panarra troben maneres d’innovar en la massa per aconseguir que sigui “lleugera i saborosa“.

A partir de divendres, els clients que hagin encarregat el seu tortell el podran recollir en el nou local que s’inaugura al carrer Príncep de Vergara núm 12. L’obrador es mantindrà en la mateixa ubicació.