L’Hospitalet és un dels 140 municipis catalans on, des del passat 16 de març, s’aplica la limitació del preu dels lloguers que ha aprovat el govern espanyol. Una normativa que pretén acabar amb l’escassetat de vivendes a preus assequibles.

La publicació de l’Índex de Preus de Lloguer, que es pot consultar de manera gratuïta al web del Ministeri d’Habitatge, defineix el preu mitjà dels lloguers i també estableix el topall de preu màxim en què es pot llogar un pis.

A partir d’ara, els preus dels lloguers no es poden incrementar quan es signa un contractes nou, només amb l’augment de l’IPC. Una legislació que ha provocat disparitat d’opinions. D’una banda n’hi ha qui veu inseguretat jurídica, i de l’altra n’hi ha que sent més tranquil·litat.

Miriam Caballero, gerent de Cascales Serveis Immobiliaris i delegada territorial d’API, considera que “l’Índex de Preus de Lloguer no contempla molts paràmetres que diferencien un pis d’un altre. Molts propietaris venen a la nostra immobiliària a resoldre els seus dubtes. Es nota que hi ha inseguretat jurídica per continuar tenint els habitatges en el mercat del lloguer”.

Per la seva banda, Enric Aragonès, del Sindicat de Llogateres, ha comentat que “aquesta regulació posa un fre a l’increment de preus i dona més tranquil·litat als llogaters, i els dona més força per negociar preus a la baixa, però cal anar molt més enllà d’aquesta nova regulació”.

Les immobiliàries vaticinen un augment significatiu de la venda de pisos que farà disminuir encara més l’oferta de lloguer. Una projecció de futur que no comparteixen des del Sindicat de Llogateres.

Segons Miriam Caballero: “els propietaris vendran els habitatges per tal de no aplicar aquesta nova llei, que consideren insuficient pels seus interessos particulars. Per tant, tindrem menys pisos en el mercat del lloguer. Agreujarà el problema que ja tenim”.

En canvi, Enric Aragonès recorda que “a Catalunya vam tenir una regulació de preus del lloguer vigent durant un any i mig, i no va disminuir l’oferta. Es una profecia que anem escoltant, però a l’hora de la veritat qui fa negoci amb l’habitatge voldrà mantenir les rendes que ja cobra”.

L’Índex de Preus de Lloguer afecta a pràcticament tota l’àrea metropolitana de Barcelona i altres poblacions de Catalunya, on en total hi viuen més de 6 milions de persones.