L’Associació cultural Lacho-Bají Cali, l’Institut Escola Gornal i la Fundició commemoren durant la jornada d’aquest divendres el Dia internacional del Poble Gitano, decretat el 8 d’abril a tot el món. 

Entre les activitats programades a la rambla de Carmen Amaya, al barri del Gornal, hi ha parlaments de benvinguda a partir de les 11.30h; talleres, paradetes i altres activitats lúdiques fins les 14h; dinar de germanor a partir d’aquella hora i actuacions musicals de les 17.45h en endavant.

El Dia Mundial del Poble Gitano recorda la data del Congrés Mundial Gitano que es va reunir l’any 1971 i del qual va sorgir l’himne que representa aquesta comunitat i la bandera amb els colors verd i el blau en al.lusió al cel i al camp i amb una roda de carro vermella en el centre com a símbol de la llibertat que ha portat aquest poble a recórrer el món sencer.

El seu himne, Gelem, gelem, recorda el patiment del Poble Gitano com a víctima del nazisme i de les nombroses persecucions que ha patit al llarg de la història.