Una quarantena de persones ha participat en una manifestació davant l’Ajuntament de L’Hospitalet per denunciar la situació de Rosario Bravo, la veïna de 101 anys de La Torrassa que va patir un desnonament per error ara fa quatre anys. L’acte ha estat organitzat per la Federació d’Associacions Veïnals de L’Hospitalet (FAVL’H) i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) Ciutat de L’Hospitalet i ha tingut com a objectiu recordar les demandes de la Rosario i la seva família.

Els manifestants, entre els quals no hi han faltat la Rosario Bravo i el seu fill, han sol·licitat al Ministeri de Justícia la compensació per responsabilitat patrimonial que li deuen a la víctima, ja que tal com afirma Emiliano Caballero, fill de la Rosario, durant aquests quatre anys, ni han recuperat els objectes embargats durant el desnonament, ni han rebut cap compensació, i ni molt menys han rebut una resposta de perdó per part del gestor procesal, persona que va cometre l’error en el desnonament.

Segons expliquen els organitzadors, l’errada recau en la comitiva judicial perquè tal com apareixia en el manament d’embargament, la direcció del lloc on s’havia de produir el desnonament era la correcta, i per tant l’equivocació, va ser per part de l’equip que va fer l’acció.

La FAVL’H va adreçar al ministre de la Presidència i exministre de Justícia, Félix Bolaños, dues cartes en dates ben simbòliques: el dia de la Constitució, el 6 de desembre, i també el 24 de desembre, Nit de Nadal, de moment, sense resposta. LA FAVLH i el fill de la Rosario també han demanat la implicació del nou president català, Salvador Illa, i de l’exalcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín, ara delegada de la Generalitat a Madrid. La família asseguren que se senten abandonats per totes les administracions i concretament emplacen al ministre Bolaños per a que s’activi el procés de reparació dels danys i dels objectes personals.
Una cadena d’errors
La Rosario aleshores tenia 97 anys i estava passant uns dies amb el seu fill a Terrassa, on actualment hi resideix. A través d’una trucada d’un veí, la Rosario i el seu fill van detectar que el pany de la porta havia estat canviat i que alguns objectes personals així com electrodomèstics i vaixelles havien desaparegut.
La Rosario continua sense saber on son objectes de gran valor sentimental, com la foto de boda, anells familiars, un mantellina de la seva la mare i, sobretot, un llibre on feia anys que escrivia una mena de memòries.
Les persones encarregades d’expropiar l’habitatge van confondre el sobreàtic, el pis de la Rosario, amb l’àtic, el pis que tenia l’ordre de desnonament. Es dona la circumstància que els botons de l’ascensor de la finca estaven creuats i quan es picava el botó de l’àtic l’ascensor anava al sobreàtic.
Quatre anys després, tot i haver judicialitzat el cas, la Rosario no ha recuperat els seus objectes personals. La primera demanda, per via penal, va ser arxivada, i la demanda de responsabilitat civil continua sense resolució a l’Audiència de Barcelona.
La postura de l’Ajuntament
Des de l’Ajuntament han recordat que sempre han donat suport a la Rosario, des del moment dels fets. Primerament, van portar un llit a la llar, també van col·laborar durant els processos judicials amb informes on certificaven que no es va recollir res de la via pública i que ningú no va portar res a la deixalleria municipal.
D’altra banda, han recordat que al ple s’han aprovat diverses mocions en suport de la Rosario.