L’associació Foment de la Informació Crítica de L’Hospitalet, amb el suport de l’Espai de Ciutadania, ha organitzat un debat amb els candidats hospitalencs de les vuit formacions amb representació al Parlament de Catalunya.

En l’acte, celebrat al teatre del Centre Catòlic, els representats polítics han confrontat les seves propostes posant L’Hospitalet en el centre del debat.

Serveis socials

En aquest bloc, la candidata de Comuns-Sumar, Núria Lozano, número 6 a les llistes per Barcelona, ha posat de manifest les dificultats que, segons la formació, travessen les escoles a la ciutat. Així, ha assegurat que “només aquest curs s’han creat fins a 29 grups bolet. Està clar que necessitem inversions en escoles, també en la seva climatització. A la ciutat coexisteixen diverses escoles amb barracots i la Generalitat mai no ha construït una escola bressol”.

Des de ERC, el candidat número 11 per Barcelona, Jordi Albert, ha replicat que “Esquerra ha incrementat en 25.000 els professionals l’àmbit de l’educació. A més, en els pressupostos dels governs d’ERC i s’han augmentat totes les partides socials més d’un 30%. Es tracta d’un fet inèdit”.

D’altra banda, Sonia Esplugas, que va en el número 16 del Partit Popular a la demarcació, ha posat l’accent en els projectes que segueixen bloquejats en l’àmbit de la salut. “El CUAP de Sant Josep hauria d’haver començat les obres el desembre del 2023 i encara no han començat. També és un sense sentit que la remodelació del CAP del Centre o que el nou el Cap de la Florida Sud s’hagin posat en marxa. A més, tenim l’Hospital General amb sostres d’amiant i amb la promesa d’un possible trasllat a Can Rigal que no acaba d’arribar”, ha dit.

Habitatge

L’accés a l’habitatge també ha centrat part del debat. David Pérez, número 9 dels socialistes a Barcelona, ha recriminat a la Generalitat la falta d’inversió en promocions públiques. “La darrera promoció d’habitatge públic que es va fer a L’Hospitalet va ser una proposta del govern tripartit, en 10 anys cap aquí no s’ha fet res. És interessant la proposta de Salvador Illa per destinar una partida de 30 milions a rehabilitar el parc d’habitatge”.

En el seu torn de paraula, la CUP ha cedit el seu temps d’intervenció al Sindicat de Llogateres, que minuts abans havia interromput el debat reclamant de participar-hi. L’entitat ha denunciat que els propietaris de dos blocs d’habitatges de Collblanc-Torrassa no renovaran el contracte a cap dels inquilins.

Economia

Pel que fa a economia i polítiques fiscals, Eliseu Esterlich, candidat de Junts+Puigdemont per Barcelona en el lloc 28, ha qüestionat el model actual i ha parlat d’un dèficit fiscal cap a L’Hospitalet i Catalunya. Així, ha assegurat que “de l’any 2015 a l’any 2021 per cada 100 euros pressupostats a Catalunya se n’executaven 60 i a Madrid eren 122. L’Hospitalet i Catalunya han finançat les baixades d’impostos de Madrid”,

Per altra banda, la candidata de Ciutadans, Noemí de la Calle, ha proposat una rebaixa fiscal. La número 4 dels taronges per Barcelona ha apostat per “reduir el tram autonòmic de l’IRPF perquè carrega especialment contra la classe mitjana i treballadora. També volem suprimir l’impost de successions, que grava un dels moments més terribles que pot patir una família quan perd un ésser estimat”.

Immigració i diversitat

Francisco González, número 12 de VOX, ha defensat “l’accés prioritari dels espanyols a l’ajudes públiques que paguem amb els nostres impostos, el tancament de les mesquites que prediquin la violència o transmetin missatges incompatibles amb els nostres valors, així comi l’expulsió dels immigrants il·legals i dels delinqüents estrangers amb delictes greus o delictes lleus reiterats”.

En el costat oposat, Xavi Valverde, suplent a les llistes de la CUP, ha relacionat els conflictes amb la pobresa. “La suposada integració social i la immigració no seran vistes com una problemàtica si parlem de com solucionar els problemes socioeconòmics, perquè els conflictes arriben quan no hi ha redistribució de la riquesa i quan a les famílies els costa arribar a finals de mes”, ha assegurat.