Han volgut establir un debat poc habitual: els polítics han escoltat a les entitats. Així a l’escenari han pujat representants de les entitats que formen l’Espai de Ciutadania i a la fila zero s’han assegut polítics de cinc formacions. Les intervencions han tractat de sanitatdependència, política social, medi ambientregeneració democràtica.

Què opinem? Què volem? Així de clar s’expressava el títol del debat organitzat per Espai de Ciutadania on 25 entitats de la ciutat hi han participat. En aquest debat volien que els escoltessin i no quedar-se callats. No demanaven el vot per a cap candidatura i volien “un canvi cap a una Política Social i de Progrés en benefici de la majoria de ciutadans”, tal com diuen a la seva Declaració.

Així, els primers en intervenir han estat les entitats d’Espai de Ciutadania, mentrestant, els polítics han escoltat a primera fila. Han pujat a l’escenari set representants d’Espai de Ciutadania per explicar per blocs cadascuna de les demandes. Aquestes han estat algunes de les més destacades:

SANITAT I DEPENDÈNCIA

 • Garantir una sanitat pública universal
 • Desplegament de la Llei de Dependència

POLITICA SOCIAL

 • Establir una Renda Garantida o Ingrés Mínim
 • Garantir el dret a l’habitatge i paralitzar els desnonaments econòmics de persones necessitades

EDUCACIÓ I CULTURA

 • Derogació de la LOMCE
 • Apostar decididament per l’Educació pública, amb una política de beques que cobreixi les necessitats
 • Una política cultural que doni suport als creadors i amb la reducció urgent de l’IVA

ECONOMIA, TREBALL, ATUR I PENSIONS

 • Revertir l’agressiva política de retallades dels darrers anys
 • Incrementar recursos per potenciar polítiques actives d’ocupació

GÈNERE I IGUALTAT

 • Derogar la reforma de la Llei de l’Avortament
 • Incrementar els recursos per combatre la Violència de Gènere

També han parlat sobre fiscalitat, medi ambient i Regeneració Democràtica, Transparència i Model Territorial. Es pot consultar el document amb totes les demandes a la seva web.

Aquest pes de les entitats al debat s’ha vist en el temps d’intervenció: els representants d’Espai de Ciutadania han intervingut durant una hora, després, cada candidat ha disposat de cinc minuts per contestar.

Han pujat a l’escenari per ordre alfabètic dels cognoms dels candidats. El primer en fer-ho, Joan Capdevila, candidat número 5 per Esquerra Republicana. Ha felicitat a Espai de Ciutadania pel format. “Aquestes demandes que heu explicat són com una llista de deures per nosaltres” ha dit Capdevila, “però es poden resoldre a Catalunya si arriben els diners del dèficit entre el que paguen els catalans i el que reben”

Miguel García, candidat número 11 de Ciutadans, també ha agraït aquest nou format “és una manera per a què els polítics escoltem el que ens demanen els ciutadans” I també ha afegit “aquestes demandes coincideixen en un 95% amb el programa de Ciudadanos”.

Aquesta darrera afirmació ha estat aprofitada per Oscar Guardingo, candidat per En Comú Podem, per criticar a la formació taronja. “M’ha sorprès que ara Ciutadans tingui aquest programa quan l’anterior ho compartia amb la FAES”. Una declaració que ha provocat una picabaralla dialèctica entre Guardingo i García.

La candidata dels Convergents, Estel Padró ha aprofitat la intervenció per remarcar les diferències del seu programa amb les demandes d’Espai de Ciutadania. “Creiem que la Llei de Dependència ha estat mal finançada i mal dimensionada i per això ja vam votar en contra en el seu moment”. I també ha afegit “No estem d’acord amb una Renda Garantida, és més important que la gent trobi feina”.

La darrera en intervenir ha estat Mercè Perea, la candidata número 3 del PSC. “Volem blindar l’educació, la sanitat, el benestar social i ara també la justícia.” Perea també ha remarcat la importància que donen als socialistes a l’Estat Federal.

Al final de l’acte, el públic ha pogut intervenir per preguntar als polítics presents sobre diverses qüestions com per exemple les reformes laborals o el TTIP. Entre els representants polítics ha hagut una important absència: cap candidat del Partit Popular, la força que ha governat Espanya des del 2011.