Enviar una sonda a l’estratosfera. Aquest és l’objectiu que s’han marcat els alumnes de primer de batxillerat tecnològic de l’Institut Bellvitge el marc del programa educatiu de l’estratègia NewSpace de Catalunya. Ja fa mesos que treballen en el projecte que han anomenat Bellspace  i el llançament serà el 6 de juny.

Per fer-ho, han hagut de dissenyar i construir la sonda de zero fent front a reptes com les baixes temperatures amb què es trobarà el dispositiu en el seu camí a 30 quilòmetres de la terra. Per això, per exemple, han utilitzat una capsa de medicaments “Amb aquesta caixa la sonda estarà aïllada del fred, perquè les baixes temperatures afecten les bateries, i de les radiacions”, ha explicat Álex Anton, alumne.

Pocs dies abans de l’enlairament, els alumnes repassen els detalls de com serà aquest llançament. “La sonda anirà amb un globus d’heli que s’anirà desinflant fins que explotarà i baixarà. Porta un GPS que ens permetrà seguir-la i saber cap a on cau per poder recuperar-la”, ha afirmat en David Carreño.

Tot i que la sonda enviarà dades durant el viatge a l’estació de terra, com la seva localització, recuperar-la és molt important per poder recollir la resta d’informació que obtindrà en el seu vol fins a l’estratosfera, com per exemple, la temperatura, la pressió o paràmetres de l’atmosfera. Una informació que posteriorment treballaran i podran compartir amb altres alumnes.

“Poder comprovar i treballar aquestes dades que han recollit ells mateixos és molt engrescador. A més, que puguin enviar una cosa a l’espai és molt motivador per a ells“, ha afegit la professora de tecnologia del centre i líder del projecte, Carolina Crespo.

Els alumnes viatjaran a Lleida el 6 de juny per fer el llançament de la sonda i recollir-la. Aquells que vulguin col•laborar amb el projecte poden fer-ho a través d’una campanya de micromecenatge que han engegat els alumnes.