El cantant de Mishima, David Carabén, ha estat el convidat de la festa d’inici del curs del Centre de Normalització Lingüística, una festa que ha aplegat més de 200 persones a la sala de concerts Salamandra.

Enguany, el CNL ofereix 1.300 places i 60 cursos de nivells diversos, cursos que jan s’ha omplert.

La Cinthia Flores Pilligua ha explicat que “fa 12 anys que vaig tornar al meus país i ara he retornat aquí i vull tornar a aprendre català perquè se m’havia oblidat”. I l’Álex Donado Hurtado, també alumne del Centre de Normalització Lingüística, ha assenyalat “vull aprendre català com per ser professor”.

Segons l’enquesta d’usos lingüístics 2018 a l’Hospitalet el 88% entén el català, el 62% el parla, el 70% l’escriu i el 50% el sap llegir, dades, en comparació amb la mitjana metropolitana, un xic per sota.

Elena Xirau Pena, professora del CNL, ha destacat que les 1.300 places que s’oferien han quedat cobertes i ha recordat que els cursos de català “poden ser presencials i a distància, en línia”.

El cantant de Mishima, David Carabén, va oferir una actuació musical i comentada en què va reivindicar la cultura popular, tot repassant les lletres d’algunes de les seves cançons, com ‘Cert, clar i breu’, que va compondre per poder dir en català el sentiment més universal, “t’estimo”, una cançó que el públic també va acabar corejant.

David Carabén creu que el català serà viu mentre sigui útil perquè la gent expressi estats d’ànim. “Que pugui ser solemne, jurídic, frívol, que pugui ser una mica més elaborat i que adopti forma de teatre, cinema o una cançó, llavors serà una llengua que sobreviurà, però li hem de donar totes aquestes vides”, va dir.

La festa d’inici de curs del Centre de Normalització va tenir l’habitual to lúdic, amb fotomaton i sortejos, entre d’altres propostes. I un recordatori: a banda de la tasca a l’aula, també s’hi fan activitats com sortides per la ciutat, una coral i el programa de Voluntariat per la Llengua, que enguany arriba a la 20a edició, perquè gaudir i passar-ho bé és una altra forma d’aprendre català.