Creu Roja de L’Hospitalet i Aigües de Barcelona fan un primer balanç satisfactori del programa Ona que en una primera fase ha assolit un percentatge d’accés al mercat laboral del 70%. Aquest projecte de suport social i formació i inserció laboral està adreçat a persones en situació vulnerable.

El programa Ona es va posar en marxa al novembre de l’any passat i ha arribat a 55 persones, que han rebut ajudes de caire social i han seguit itineraris de formació, orientats al món laboral. El perfil majoritari és una dona migrada de fora de la Unió Europea, un 90%; d’entre 31 i 45 anys; de la zona Nord de la ciutat; amb infants o adolescents al seu càrrec; amb ingressos al voltant de 800 euros, provinents de l’atur o de prestacions socials i amb estudis d’educació secundària.

La majoria de les 55 persones que hi ha participat ha demanat fer un itinerari laboral. “I els sectors més propicis han estat neteja, cura de persones en situació de dependència, hostaleria i restauració”, tal com ha explicat Jennifer Debut Jiménez, coordinadora del programa ONA

Als locals de Creu Roja s’han fet cursos i derivacions de formació de gestió administrativa, hostaleria, logística de magatzem, comerç i atenció sociosanitària, entre d’altres. I pel que fa a l’atenció social, en destaquen les targetes d’alimentació i les ajudes per pagar el transport i l’energia. El tinent d’alcalde de Drets Socials, Equitat i Recursos Humans, Jesús Husillos, ha explicat que per part de l’Ajuntament “el nostre paper ha estat facilitar el contacte de les persones, principalment, a través del Serveis Socials i les que s’han dirigit a nosaltres eren les que tenien el perfiil escaeint per incorporar-se al projecte”.

Les empreses i institucions promotores del projecte Ona valoren que “s’incideixi en la dignitat personal que dóna poder disposar d’una feina estable i en condicions dignes”, segons ha dit Felipe Campos, conseller delegat d’Aigües de Barcelona. Després d’una primera fase amb caràcter de prova pilot, la Creu Roja de L’Hospitalet i Aigües de Barcelona, amb el suport de l’Ajuntament, s’han emplaçat a que el programa Ona tingui continuïtat.