El 4 de febrer es commemora el Dia Mundial de Lluita Contra el Càncer i cada cop són més els centres de referència que apliquen l’anomenada oncologia de precisió. Parlem amb la doctora Conxi Lázaro, cap de la Unitat de Diagnòstic Molecular de l’ICO L’Hospitalet a l’espai de l’Entrevista de l’Informatiu.

L’oncologia de precisió explica la doctora Lázaro “ens permet utilitzar eines de genètica per classificar millors els tumors, ja sigui pel seu diagnòstic o bé per l’errada que tenen aquests tumors i que ens poden ajudar a tenir un tractament personalitzat”.

Abans de començar aquest tipus tractament, cal fer un estudi molecular on “s’extreu el material genètic del tumor i mirem quins gens ens poden guiar en el tractament. L’estudi pot estar enllestit en un parell de setmanes”.

Malauradament aquests estudis no sempre són possibles però “es poden realitzar en la majoria de tumors. Normalment amb un cop que es faci és suficient, tot i que si es produeixen recaigudes es podria fer un segon estudi genètic”. A tall d’exemple, recentment s’ha creat el primer test genòmic capaç de reajustar el tractament per adaptar-lo de manera més precisa a les pacients amb un dels càncers de mama més freqüents.

L’any passat es va aprovar el Programa d’oncologia de precisió que permet arribar aquest tipus de diagnòstic i tractaments a tots els centres de referència de Catalunya”: