Els sindicats educatius de Catalunya tornen a la vaga. En concret, els dies 17 de maig i el 2 de juny es convoquen aturades parcials de 8 a 10h, i els dies 25 de maig i 9 de juny la convocatòria és de vaga tota la jornada. Els sindicats convocants són: Ustec, Intersindical, Aspepc, CCOO, UGT, CGT i Usoc.

Segons ha afirmat el sindicat CCOO a les xarxes socials, “després del trencament de les negociacions per part del Departament, hem de continuar la lluita per aconseguir que es reverteixin realment les retallades i que el Departament aturi el nou calendari tal com va demanar el Consell Escolar de Catalunya”.

Des del Departament s’ha respost que “no hi ha prou marge pressupostari ni de temps per assumir algunes de les reivindicacions del professorat”.

La Conselleria d’Educació va donar per trencades les negociacions amb els sindicats el 26 d’abril passat després que aquests rebutgessin la seva última proposta, que era recuperar l’hora lectiva a primària aquest setembre, i deixar l’hora lectiva de secundària per al curs 23-24.

Motius de la vaga

Les reivindicacions sindicals a sobre de la taula, un cop trencades les negociacions amb el departament liderat per Josep González-Cambray són:

  • Retirada del nou currículum, és una de les qüestions que han marcat més les negociacions. Preveia canviar la nomenclatura dels alumnes que suspenien i demanen una moratòria total i per a tots els centres a la vegada
  • FP pública de qualitat i equiparació salarial.
  • Assumpció de la responsabilitat del Departament d’Educació en la defensa de la immersió lingüística. Arran de la sentència del TSJC que obliga les escoles de Catalunya a fer el 25 % de les classes en castellà, els sindicats demanen que el govern de la Generalitat assumeixi la responsabilitat de l’aplicació d’aquesta resolució judicial.
  • Reversió de les retallades dels darrers anys, demanen reduir una hora lectiva setmanal a tot el professorat el curs que ve, i un augment de la inversió en educació fins al 6 % del PIB català.
  • Estabilització del personal interí i laboral,exigeixen la recuperació del pacte d’estabilitat laboral a l’educació, de manera que els interns amb més de tres anys d’experiència laboral als centres educatius públics de Catalunya puguin enllaçar contractes. Així, demanen reduir el percentatge d’interins al sector.
  • Supressió del decret de plantilles i de l’ordre del calendari, que suposarà avançar l’inici de les classes a infantil i primària al 5 de setembre. Si bé no rebutgen començar abans les classes, demanen no fer-ho aquest any.

Manifestació el 14 de maig

En paral.lel, sindicats, famílies i docents tenen previst sortir al carrer a manifestar-se en defensa de l’escola pública el 14 de maig. Les principals reivindicacions de la manifestació són: la retirada dels concerts, més recursos per a l’escola inclusiva, inversió del 6% del PIB a l’educació pública, tornar a l’horari lectiu d’abans de les retallades, reducció de ràtios estructurals, derogació del decret de plantilles i increment del personal d’atenció a l’alumnat.

 

 

 

 

Podeu lleguir el manifest unitari dels sindicats, aquí