El càncer està associat a l’envelliment i a múltiples factors genètics i mediambientals. Càncers com el de colon, pulmó i mama són els més recurrents i cada dia és més clar que una vida sana, una bona alimentació, l’exercici físic moderat i no fumar ni beure disminueixen la possibilitat de desenvolupar-ne un. Malgrat tot el càncer existeix i els investigadors treballen perquè es converteixi en una malaltia crònica com tantes altres.

A l’Entrevista de l’Informatiu hem parlat amb la Dra. Cristina Santos, especialista en càncer de colon de l’ICO. “La curació és alta si la detecció és precoç i per això és fonamental participar en els programes de prevenció i fer una vida sana. La prova de detecció de sang a la femta, on L’Hospitalet va ser ciutat pionera, té un impacte molt important perquè detecta en fase inicial qualsevol lesió del budell”.

Cristina Santos ha explicat que “les dones tenen més consciència de fer-se proves preventives i las homes els hi costa més. I pel que fa als avenços una revolució dels darrers anys és la biòpsia líquida molt desenvolupada en el càncer de colon per veure com evoluciona la malaltia i es tractaments “però encara manca molta recerca i veure com es pot traslladar això en el dia a dia dels pacients”.

La Dra. Santos ha incidit en allò que és repetitiu però que cal recordar una i altra vegada com és la vida saludable i els bons hàbits en el menjar i la salut física. “Cal fer vida activa, no fumar i no beure perquè baixarem les possibilitats de tenir un càncer. Hem d’incidir en els nens perquè portin uns hàbits correctes des de ben petits”.