Aquesta setmana estem davant d’un nou pic de calor amb temperatures que ronden els 30 graus. Per això, a ple estiu i amb les intenses temperatures és molt important conèixer quins són els símptomes i les actuacions en cas de patir un cop de calor. Des del Centre d’Atenció Primària Alhambra de L’Hospitalet ens donen alguns consells de prevenció per aquests dies de temperatures elevades.

Aquest estiu està sent molt intens amb l’arribada de diversos pics de calor. Les elevades temperatures poden provocar els anomenats cops de calor. Per actuar davant d’una situació d’alerta cal conèixer abans quins són els símptomes d’un cop de calor.

“Les altes temperatures són perjudicials per la salut i poden arribar a provocar mal de cap, malestar, temperatura elevada del cos, és a dir, la pell calenta però sense estar suada i fins i tot es pot arribar a perdre la consciència”, explica la Marta Pallarès, infermera del CAP Alhambra de L’Hospitalet.

Els col•lectius més vulnerables davant els cops de calor són els menors de 4 anys i els majors de 75 anys. Per això s’ha de tenir molt de compte, especialment amb els nadons, els nens petits, i les persones dependents ja que no acostumen a demanar aigua.

És molt important seguir les recomanacions de Protecció Civil i CatSalut per evitar els cops de calor i combatre les elevades temperatures de l’estiu.

“Per prevenir el cop de calor sobretot estar ben hidratat, evitar sortir a les hores de més sol al carrer i evitar els sobreesforços amb aquesta calor”, ens aconsella Marta Pallarès, infermera del CAP Alhambra.

A més, s’ha d’evitar l’exposició solar al migdia, que és quan fa més calor i ens hem de protegir amb crema solar, roba lleugera que no sigui ajustada i portar gorra o barret.

En els casos més greus les persones que pateixen un cop de calor poden arribar a perdre la consciència i si hi ha hagut una exposició molt elevada, la calor pot arribar a ser mortal. Per aquest motiu hem de fer servir els espais climatitzats o els refugis climàtics, que són zones amb condicions ambientals favorables per protegir-nos de la calor intensa. En cap cas s’ha de deixar a les persones vulnerables dins dels cotxes amb les finestres tancades.

Beure aigua sovint, tenir cura de l’alimentació, refrescar-se i evitar l’activitat física intensa també ens ajuda a fer front als dies càlids.

En cas de patir un cop de calor hem de situar a la persona afectada a l’ombra o en un lloc fresc i intentar fer-li baixar la temperatura corporal amb aigua mentre ens posem en contacte amb el servei d’emergència 112.