En el marc dels actes commemoratius de l’afusellament de Lluís Companys durant la dictadura franquista, el Centre d’Estudis de L’Hospitalet ha organitzat a la regidoria del Centre un col·loqui sobre la relació del que fóra president de la Generalitat republicana amb una altra figura destacada, Salvador Seguí, líder del moviment anarquista sindical, conegut com el Noi del Sucre.

La professora d’Història Contemporània de la UB, Teresa Abelló Güell, va explicar que Companys i Seguí compartien orígens familiars a les terres de Lleida, però és poc probable que fossin amics d’infantesa. Sí que van coincidir a la dècada dels anys 20 per les seves activitats polítiques.

Seguí i Companys coincidien en el compromís amb l’obrerisme republicà. Seguí, conegut com a Noi del Sucre, va fundar Solidaritat Obrera i va ser peça clau en la refundació de la CNT. I Lluís Companys, advocat laboralista, va ser líder d’ERC i en la II República president de la Generalitat.

Companys va ser capturat a França l’any 1940 i afusellat un 15 d’octubre per la dictadura franquista. I Salvador Seguí, que havia promogut l’any 1919 vaga de La Canadenca, va ser víctima del pistolerisme sindical al març de 1923, poc abans de la instauració de la dictadura de Primo de Rivera.

Arran de la petició del president actual de la Generalitat, Pere Aragonés, de declarar nul el judici a Lluís Companys, la professora Abelló Güell considera que seria un acte de restitució necessari.

La historiadora Abelló Güell també va destacar que Seguí i Companys eren seguidors de Francesc Ferrer i Guàrdia, fundador de l’Escola Moderna, i de l’advocat catalanista, Francesc Layret.