El Departament de Salut ha començat a vacunar els nadons fins els 6 mesos contra el virus respiratori sincicial (VRS). La campanya està destinada a infants nascuts entre abril i setembre de 2023 i als que neixin entre els mesos d’octubre de 2023 i març de 2024.

A Catalunya, l’any passat, el VRS va causar 7.523 bronquiolitis en menors d’un any, amb 1.058 hospitalitzacions. Aquest virus, que és altament contagiós, es dissemina amb les secrecions nasofaríngies de les persones infectades o mitjançant les gotes de saliva, constituint una de les principals causes d’hospitalització en infants menors de 5 anys.

La immunització, amb 65.000 dosis, es realitza als centres d’atenció primària per als nadons nascuts entre abril i setembre de 2023 (les famílies rebran un SMS informatiu per demanar cita al CAP) i en els centres hospitalaris als que neixin entre els mesos d’octubre de 2023 i març de 2024 abans de l’alta hospitalària. També s’immunitzen els infants d’alt risc davant la seva segona temporada.

Catalunya, pionera a nivell global

Amb la immunització contra el VRS, complementària a l’ampliació del calendari de vacunacions sistemàtiques d’aquests anys, Catalunya és pionera a nivell global i suposa un esforç molt important en la prevenció de la infecció i les seves complicacions en els infants.

La importància del VRS a l’edat pediàtrica rau en ser el causant de la majoria de les bronquiolitis i pneumònies dels infants per sota dels dos anys de vida. Es calcula que un 11-19% dels lactants patirà bronquiolitis el primer any de vida.

Més informació a: Salut Pública