L’Agència de Salut Pública ha iniciat la campanya de vacunació contra la grip que aquest any distribuirà 1,2 milions de dosis a traves dels CAP entre malalts crònics i persones d’edat avançada. La grip afecta entre el 5 i el 20% de la població cada any.
Els CAP de la ciutat han començat la campanya de vacunació antigripal de la temporada, que estarà oberta fins a mitjan desembre. Aquest any es distribuiran 1,2 milions de dosis a Catalunya, especialment entre malalts crònics, ciutadans majors de 60 anys, embarassades i personal sanitari i d’institucions que estiguin en contacte amb persones de risc.
La vacuna trivalent d’aquest any ha incorporat les tres darreres soques detectades a l’hemisferi nord, amb canvis en els components A i B respecte a la de l’any passat. “És un virus mutable i cada any la vacunació s’adapta a la variabilitat del virus. La punta d’afectació acostuma arribar entre final de desembre i principis de gener. Provoca moltes baixes, costos sanitaris i complicacions en els casos de malalties cròniques, per això cal conscienciar la població de vacunar-se”, explica la infermera de medicina general i pediatria del CAP d’Amadeu Torner Paqui Álvarez.
Les autoritats sanitàries consideren la grip un important problema de salut pública pel gran nombre de casos que es produeixen cada any. S’estima que la grip afecta entre el 5 i el 20% de la població general, un percentatge que arriba al 50% quan parlem de persones internades en institucions. La temporada passada, la grip va tenir una incidència màxima al febrer de 414 casos per 100.000 habitants a Catalunya.
Al mateix temps, la grip ocasiona cada any més baixes laborals, encara que de menys durada. La temporada passada van representar un 7% de les baixes laborals totals registrades a Catalunya, amb una durada punta de 7 dies.
El símptomes de la grip són febre alta per sobre del 38 graus, calfreds, malestar general, tos intensa, amb de cap i dolors musculars, en un procés que dura de 5 a 7 dies. Per tractar-la no calen antibiòtics perquè es tracta d’una malaltia vírica, tret que apareguin complicacions.
Els primers en assistir a les consultes dels ambulatoris per posar-se la vacuna antigripal són els majors de 60 anys que ja la tenen programada pel seu metge de família. Ultiano Mateos se la posa fa cinc o sis anys perquè té Parkinson. “M’ho va dir el doctor perquè sóc pacient de risc però fins avui no se si m’ha beneficiat, no he notat res”.
La major part, però, si nota que es refreda menys. Araceli Díaz explica que “el metge em va dir que a la nostra edat ens havíem de vacunar, vam començar fa vuit o nou anys i venim cada any. Ens refredem menys i per això la recomanaria”. El seu marit, Miguel Giménez, que l’acompanya i també es posa la vacuna també reconeix que es refreda menys.
Si voleu més informació sobre la malaltia, podeu consultar el Canal Grip.