Ja s’han iniciat les actuacions de tractament amb insecticides contra les paneroles a les zones de clavegueram que s’estendran fins a principis de juliol. L’empresa adjudicatària del servei municipal de control de plagues realitzarà un tractament sistemàtic contra paneroles amb pintura insecticida (Inesfly). S’actuarà estratègicament als pous de clavegueram del municipi.
Aquests dies s’està duent a terme a la ciutat la campanya periòdica de tractament contra les plagues de paneroles per controlar-ne la població. “És un tractament que es fa a tots barris de la ciutat. Aixequem el clavegueram i fem un tractament insecticida. Els punts tractats es trien en funció de les dades de l’any anterior, analitzem incidències ciutadanes i activitat detectada per programar les actuacions d’aquest any”, ha explicat Andreu García, delegat de Lokímica a Catalunya.
Els operaris aixequen la tapa del pou del clavegueram i hi realitzen un tractament amb pintura insecticida. “Aquest insecticida té una durada de fins a 6 mesos, queda impregnat en el pou, i en aquest espai de temps les paneroles quan entren en contacte amb ell moren”, ha afegit García.
Aquesta acció es repeteix en més de 4.000 pous de clavegueram de tota la ciutat i es fa especial incidència en les zones amb més densitat de població i els perímetres d’hospitals, escoles i escoles bressol. Els tractaments contra les paneroles s‘inicien amb la pujada de les temperatures i posen en el focus en els pous de clavegueram perquè és on aquests insectes hi troben tot el necessari per viure.
Les arquetes tractades es marcaran exteriorment amb pintura, amb la paraula desinsectat. La campanya continuarà al mes de setembre amb una actuació de reforç. Durant la desinsectació també es revisarà l’estat dels esquers senyalitzats en el marc de la campanya habitual de tractament de rosegadors que va començar a principis d’aquest mes, per poder determinar en quins pous hi ha hagut moviment de rosegadors.
D’altra banda, els focus d’insectes també es poden detectar a l’interior de les finques o bé als claveguerons particulars, per la qual cosa correspon a les comunitats de veïns gestionar les mesures adients per evitar possibles plagues, com pot ser netejar anualment, com a mínim, les arquetes interiors, així com portar a terme les tasques necessàries de conservació i manteniment de les parts comunes de les finques, i també, si és el cas, contractar una empresa per al control de plagues.
En cas de sospita de proliferació de paneroles als espais públics, es pot contactar amb Salut Ambiental, a través de:
- App L’H Ben Fet. Cal que la persona que fa la incidència deixi un telèfon de contacte. Es pot descarregar des de catàleg d’apps de l’Ajuntament de L’Hospitalet, https://www.l-h.cat/apps, i des de les plataformes de descàrregues de les versions iOS i Android.
- Telèfon d’informació ciutadana de L’Hospitalet 010, o el 900 100 277 (des de fora de L’Hospitalet).
- TIC (telèfon d’incidències de convivència i civisme): 93 402 94 44
- Servei de Salut Ambiental: 93 403 29 16
- Web municipal (Bústia ciutadana): www.l-h.cat
- Regidories de districte