El nou Pla director de Cooperació i Solidaritat de L’Hospitalet 2024-2027 ha iniciat el seu camí. Al llarg dels propers mesos, la trentena d’entitats i ONGs de la ciutat que treballen en l’àmbit de la cooperació internacional marcaran les prioritats i els projectes solidaris que ha d’impulsar l’Ajuntament. L’objectiu és elaborar un document consensuat perquè es pugui aprovar al ple municipal la propera primavera.

En la primera sessió del procés participatiu, realitzada a Ca n’Arús, les entitats han debatut sobre les necessitats globals i les línies estratègiques a seguir. Principis i valors que han de regir l’acció solidària que impulsa l’Ajuntament arreu del món en àmbits com la sostenibilitat, el desenvolupament econòmic o els drets humans, especialment de dones i infants.

El mes de febrer es faran dues trobades més per concretar els projectes i les zones geogràfiques d’actuació, així com les necessitats de les pròpies associacions i organitzacions per poder dur a terme la seva tasca.

Així, la tinenta d’alcaldia de TIC i Relacions amb la Ciutadania, Rocío Ramírez, explica que “el municipalisme ho és tot, i quan s’actua des de la base i des dels vincles personals el projecte és propi. La millor forma de fer-ho és conjuntament amb les entitats de la ciutat que treballen dia a dia en aquells territoris”.

A més, el procés compta amb una enquesta online on tota la ciutadania por fer arribar les seves propostes al voltant de la cooperació internacional que es fa des de L’Hospitalet.

Balanç del període 2020-2023

En els tres anys anteriors, el programa ha dut a terme 85 accions, entre les iniciatives de sensibilització a la ciutat i els projectes de cooperació al desenvolupament i d’ajuda humanitària, sobretot en matèria sanitària i de Covid-19, educativa, econòmica i d’infraestructures bàsiques.

Entre els anys 2020 i 2023, el Programa de Cooperació Internacional de L’Hospitalet ha arribat a 16 països i regions diferents, especialment a l’Àfrica, l’Amèrica Central i Ucraïna.

En l’àmbit de la sensibilització, l’Ajuntament ha impulsat activitats com exposicions, tallers a escoles o la categoria Global de cooperació i Drets Humans en el Festival de Curtmetratges de L’Hospitalet.