Després de setmanes de negociacions i de tenses manifestacions a l’entorn de la seu del PSOE, aquesta migdia ha arrencat el ple d’investidura del Congrés amb el discurs del candidat a presidir el Govern, Pedro Sánchez, ha exposat davant el Congrés dels Diputats el seu programa de Govern i ha demanat la confiança de la Cambra.

Després, ha arribat el torn dels diferents grups parlamentaris, per ordre de més gran a menor a representació: Grup Popular, Grup VOX, Grup Plurinacional SUMAR, Grup Republicà, Grup Junts per Catalunya, Grup Euskal Herria Bildu, Grup Basc (EAJ-PNB) i Grup Mixt. Tancarà el grup a què pertany el candidat a la Presidència; en aquest cas, el Grup Socialista.

Cada grup disposa d’un temps de 30  minuts per fixar la seva posició. El candidat podrà prendre la paraula les vegades que la sol·licite per temps il·limitat, així com respondre de forma individual o agrupada. Així mateix, cada grup compta amb un torn de rèplica de deu minuts, després del qual Pedro Sánchez pot tornar a prendre la paraula.

Els grups que no intervinguin aquest dimecres, ho faran a la sessió de dijous, i conclòs el debat, se celebrarà la votació que serà pública per crida. Es nomenarà els diputats un per un, per ordre alfabètic a partir d’un membre de la Cambra elegit a l’atzar, perquè en veu alta diguin “sí”, “no” o “abstenció” a l’atorgament de la confiança. Els membres del Govern en funcions que són diputats i la Mesa votaran al final.

En aquesta votació, el candidat requerirà el suport de la majoria absoluta de la Cambra, és a dir, 176 diputats, per ser investit president del Govern. Està previst que dels 350 diputats, 179 votin a favor, que són els escons que sumen el PSOE (122), Sumar (31), Junts (7)ERC (7), EH Bildu (6), el PNB (5), el BNG (1) i Coalició Canària (1). Per contra, es dona per feta l’oposició dels 136 diputats del PP, el principal grup de la cambra, de Vox (33 escons) i d’UPN (1).

Si Pedro Sánchez obté el suport del Congrés, la presidenta de la Cambra Baixa, Francina Armengol, comunicarà la votació al Rei, a qui correspon fer el nomenament del president del Govern. Es preveu que si la investidura prospera, aquest mateix cap de setmana Sánchez juri el càrrec davant el cap de l’Estat al palau de La Zarzuela. Un cop jurat el càrrec, que Sánchez farà una compareixença en la qual podria anunciar els noms que formin el seu nou executiu.

En cas que no s’arribi a la majoria absoluta en aquesta primera votació, es convocarà una segona votació passades 48 hores. En aquest segon debat, que tindria lloc el dissabte 18 de novembre, el candidat tornarà a demanar el suport de la Cambra amb un discurs de deu minuts. Els grups parlamentaris disposaran d’un torn de cinc minuts per fixar-ne les posicions. Pedro Sánchez seria investit president si obté majoria simple en aquesta segona votació; és a dir, més vots a favor que en contra.

Les protestes al carrer d’aquest dies conra la llei d’amnistia , han fet que aquest debat d’investidura s’esperi que sigui d’allò més tens. Aquest fet ha obligat les autoritats policials a redoblar la seguretat de la rodalia del Congrés dels Diputats, un edifici blindat i rodejat de tanques i furgons policials.