Després d’haver engrescat les persones voluntàries que calia, la Fundació Bofill ja ha començat a aplicar el programa Lecxit, de reforç de la comprensió lectora en infants de 4t de Primària, a sis centres educatius d’arreu de L’Hospitalet: les escoles Josep Maria Folch i Torres, La Carpa, Sant Josep-el Pi i Maria Miret i els centres Joan XXIII i Sant Jaume de la FEP.  Hem anat a l’escola Sant Josep.el Pi, al barri de Sant Josep.

El Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu de Catalunya assenyala que a casa nostra 1 de cada 4 infants acaba l’etapa de Primària amb un nivell de comprensió lectora baix o mitjà baix, tot un entrebanc en el procés d’aprenentatge.

Pel que fa a la ciutat, la Fundació Bofill havia fet una crida per aconseguir 60 persones voluntàries per arribar a una seixantena d’infants de la ciutat, ja que es pretén que l’atenció sigui personalitzada. Aquesta xifra gairebé s’ha assolit i les sessions ja han començat aquesta setmana, com ha estat el cas de l’escola Sant Josep-El Pi, al barri de Sant Josep.

Inés Molinero Vion, voluntària del programa LECXIT, ha explicat que “em pensava que s’ho prendrien com una mena d’obligació i he vist que no, que hi havia molta motivació per llegir i fins i tot feien veus quan llegien diàlegs“.

La Marta Padrós Solé, professora jubilada i també voluntària, ha assenyalat que “ara que tinc temps crec que era una bona manera de continuar gaudint de la lectura i, a més, acompanyant un infant“.

El programa LECXIT vol complementar la tasca que es fa a l’aula en un context de lectura distès i lúdic, en el qual un aspecte determinant és que la canalla té un paper actiu en la tria dels títols.

La Fundació Bofill avaluarà l’evolució dels infants del LECXIT i instarà la Generalitat a estendre el projecte. Roger Caro Pérez, tècnic d’acompanyament, ha indicat que la idea és comprovar que “contribueix a millorar la comprensió lectora i la fita final seria que l’Administració pública assumeixi projectes com aquest“.

Tot i que tots els grups estan pràcticament tancats, encara en queden algunes places vacans. Les persones que hi puguin estar interessades a col•laborar amb el programa LECXIT reben formació i material específic, així que no cal experiència prèvia en la docència. A més, compten amb suport presencial de personal de la Fundació Bofill.