Passades ja les celebracions de la vigília i el dia de Nadal, i Sant Esteve, els hospitalencs ultimen els preparatius per als àpats de les darreres festivitats. La nit de Cap d’Any i el dia de Reis són també dates assenyalades per les reunions familiars, on els menús solen variar, i s’opta per menjades menys copioses que deixen enrere els tiberis nadalencs.

Hem pogut parlar amb els compradors del Mercat de Collblanc, que diuen que la nit o el dinar de Nadal van preparar canelons o filet com a principal, i ho van acompanyar de gran varietat de mariscos com a entrant, però que aquests dies que queden optaran per sopars freds, amb més presència de formatges, embotits i patés.

Repartir els àpats entre diferents cases

Amb el degoteig de dinars i sopars nadalencs, és habitual també que les famílies optin per repartir-se la preparació dels àpats, per tant, ja hem trobat alguns veïns que tornen a les seves compres habituals, perquè per Cap d’Any o el dia de Reis, menjaran a taula parada. És el cas d’una veïna del barri que diu: “jo em vaig encarregar de la nit de Nadal, i ara les festes que queden cuinarà la seva mare i a nosaltres només ens queda gaudir”.

Moments per al retrobament

La marató de festivitats d’aquestes dates, fa pensar que podria fer decaure els ànims de trobar-se els darrers dies, però no és el cas d’aquells que els dies de Nadal són la forma de poder reunir-se tots un cop l’any. En Taso, originari de Grècia, ho explica: “Nosaltres ens reunirem el 31 i el 6 perquè són l’excusa de trobar-nos en família, perquè no acostumem a poder veure’ns gaire la resta de l’any”. “Tenim pensat preparar una espatlla de porc o cuinar un garrí, i acompanyar-ho de plats de la cuina grega com les empanades”.

Tot sembla indicar, que tot i la preocupació de paradistes i clients, per els preus històrics d’alguns productes més tipics d’aquestes dates, el balanç de les festes serà positiu, i els hospitalencs no han renunciat a gaudir dels àpats amb família i amics.