Membres de la comunitat educativa, representants d’alguns partits polítics i d’entitats de la ciutat es van reunir al Centre Cultural Bellvitge-Gornal amb l’objectiu de compartir metodologia per abordar els discursos de l’extrema dreta a l’aula: “Educació de CCOO considera molt important trobar espais com aquest per poder parlar d’extrema dreta i poder trencar el discurs d’odi que tenen aquests partits”, ha explicat Mar Castro Linero, referent d’Educació de CCOO a L’Hospitalet.
Segons les dades de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials, l’extrema dreta cada cop triomfa més entre els joves, sobretot en els homes. De fet, un 30% dels menors de 25 anys s’identifica amb aquesta ideologia, gràcies al fet que els partits polítics d’ultradreta han donat amb la clau per transmetre els seus missatges.
Les xarxes socials i el canvi de referents
Cristian Marco, un dels ponents i responsable de Polítiques Educatives de la Federació d’Educació de CCOO a Catalunya ha sentenciat “a través de les xarxes socials, dels youtubers, dels streamers i que són els seus referents, creiem que s’està deseducant en el sentit que els desvirtua l’educació que donem des d’escoles i instituts”.
De fet, Marco ha afegit que “tenim el risc que el personal educatiu deixi de ser un referent del model de societat oberta, equitat i justícia social”. Un fet, que alguns dels assistents han compartit.
“A què esperem per parlar amb els nostres alumnes sobre el que és l’extrema dreta i a omplir d’identitat i de realitat les aules?” ha comentat el Charlie Nadal, un dels assistents i també delegat de CCOO a L’Hospitalet. Per la seva banda, la Isabel Alonso, també va participar en el debat parlant de la importància de la memòria democràtica i ha recordat que “l’arxiu històric de CCOO podria ser un lloc fonamental”.
Ensenyar a entendre els missatges
Altres de les propostes que han sortit durant el col·loqui han estat les d’ensenyar a desxifrar missatges i posar en dubte tot allò que arriba als alumnes. “Si els hem d’ensenyar pensament crític i a ser crítics amb tot allò que rebran via TikTok, o d’altres vies, han de tenir instruments per poder desxifrar els missatges”, ha comentat Marc Andreu, director de la Fundació Cipriano Garcia de CCOO.
En aquest sentit, Josep Guardiola, delegat d’Educació de CCOO, ha explicat que s’haurien de parlar d’extremes dretes, ja que no totes són iguals encara que fan servir mètodes semblants per arribar als joves: “Vox, per exemple, és el partit que millor fa servir TikTok, fan servir molt bé el mitjà tot i que el discurs no està bé”.
Recursos per fomentar el pensament crític
Educar per detectar les fake news, no banalitzar els missatges i fer ús de material audiovisual són també algunes de les idees que s’han anat repetint durant la xerrada. “No crec que ens haguem de possar a fer molts vídeos per a xarxes socials, però si fer servir els recursos audiovisuals que tenim”, ha mencionat Marc Andreu.
I respecte als canvis en l’extrema dreta del segle passat a l’actual, una altra aposta positiva de canvi en el sistema educatiu podria ser la de “començar pel final“, ja que els alumnes acaben sabent molt bé fets històrics com “la restauració o les guerres colonialistes al Marroc, i en canvi, no tenen ni idea de la lluita contra la dictadura o el 23-F per exemple”.