La fase d’emergència per sequera estava a punt de decretar-se als municipis que depenen del sistema Ter -Llobregat. El Govern de la Generalitat finalment ha fet marxa enrere i de moment la decisió de declarar l’emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat ha quedat posposada. La declaració de la fase d’emergència estava prevista per a la propera setmana i s’ha acabat posposant perquè les reserves d’aigua dels embassaments del Ter-Llobregat encara es troben al 16,5%, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua. Precisament, és el 16% el topall per declarar la fase d’emergència.

Es va fer públic fa uns dies que les restriccions que arribaran tindran afectacions en els equipaments esportius i gimnasos. Les mesures que s’aplicaran de forma progressiva, podrien arribar en la fase més restrictiva, a la prohibició de reomplir piscines ni regar camps, i que els equipaments esportius hagin de tancar el servei de dutxes dels vestidors.

Abans que comencin a implementar-se les primeres mesures de la fase d’emergència per sequera, hem sortit al carrer a preguntar a alguns veïns de la ciutat quins hàbits estan tenint en compte a l’hora d’estalviar aigua, i com veuen les mesures presentades.

Una població cada cop més conscienciada

La majoria de les persones són conscients de la situació d’emergència, i expliquen que ja tenen interioritzats hàbits de forma molt conscient, com intentar escurçar les dutxes, no utilitzar la banyera, i tancar les aixetes en rentar-se les dents o netejar els plats. La Neila remarca que també han sigut els seus fills qui li han donat idees per estalviar aigua, que han après a l’escola: “Em van dir que fes servir un cubell mentre s’escalfava l’aigua de la dutxa, i així podrien aprofitar aquesta aigua per a usar el lavabo o regar les plantes”.

També són conscients que si en els pròxims mesos la situació no millora, pugui haver una restricció en la pressió de l’aigua que arribi als seus domicilis. Pel que fa a la limitació o prohibició de l’ús de les dutxes en els recintes esportius, les opinions són variades. Hi ha qui no fa servir les dutxes per comoditat, mentre que d’altres creuen que són necessàries després de fer servir equipaments com la piscina. La Montse, veïna de Santa Eulàlia, fins i tot reflexiona que “encara que no es permeti l’ús de les dutxes, els usuaris s’hauran de dutxar a casa, llavors no sé si hi haurà un estalvi d’aigua”.

El Pla Especial de Sequera  aprovat pel Govern preveu que el sistema Ter-Llobregat, del que beuen 202 municipis, entre ells L’Hospitalet, i prop de 6 milions de persones, entri en fase d’emergència quan les reserves d’aigua dels embassaments caiguin al 16% de la seva capacitat.