L’Auditori Barradas ha acollit una taula rodona sobre les addicions en joves i adolescents. El debat s’ha centrat en l’addicció a les drogues i a les vinculades a la tecnologia, com els videojocs, les pantalles o els jocs d’aposta en línia. L’acte s’emmarca en el mes de la salut mental a L’Hospitalet.

Els joves i adolescents són un dels col·lectius més vulnerables a les addicions. Una dependència a determinades substàncies o activitats que afecten la seva salut mental i física, però també al seu desenvolupament social i acadèmic.

El rendiment escolar i les relacions socials

Davant d’un procés d’addicció, els professionals recomanen estar alerta als símptomes i senyals d’alarma per poder iniciar un tractament integral com més aviat millor.

La psicòloga i cap del departament d’addiccions de la Diputació de Barcelona, Gemma Garcia, ha explicat que algunes dels senyals que es perceben són la baixada del rendiment escolar o l’empitjorament de les relacions familiars i socials. També més irritabilitat, canvi d’humor, etc.”

Les pantalles i els videojocs, l’addicció més habitual

Algunes de les addicions més habituals en els joves tenen a veure amb la tecnologia, com l’ús abusiu de pantalles o de videojocs.

Les apostes esportives en línia, que ja són el joc més popular entre els joves, o les anomenades loot boxes o caixes de recompenses dels videojocs, preocupen especialment els experts.

Susana Jiménez, directora del Programa d’Addiccions de l’HUB, ha explicat que les “loot boxes” posen en risc els diners pensant que aconseguiràs una recompensa. Per tant, estem parlant de joc d’aposta encobert. I le perfil dels joves és especialment vulnerable”.

Augmental el consum de substàncies il·legals

També s’han abordat les addiccions vinculades a les drogues. Des de la pandèmia, el consum de substàncies il·legals ha tornat a créixer entre els joves.

Segons ha explicat el coordinador del centre de drogodependències de l’Hospital Benito Mennit, Oscar Pino, “durant la pandèmia va baixar el consum del tabac i l’alcohol, però ha augmentat el consum d’altres substàncies que no eren tan habituals com la cocaïna i l’èxtasis. 16 de cada 100 joves ha consumit alguna substància il·legal en el darrer mes.”

La taula rodona ha estat un dels actes del mes de la salut mental a L’H. Durant tot l’octubre s’han programat diferents tallers, xerrades i activitats.