La menopausa, que generalment es manifesta entre els 45 i 55 anys amb la retirada de la menstruació, és un moment de transició en la vida de la dona en què els cos experimenta canvis hormonals significatius. La disminució dels nivells d’estrògens i progesterona pot comportar una seguit de símptomes com fogots, sudoracions nocturnes, canvis d’humor i sequedat vaginal entre d’altres. Tots aquests símptomes poden afectar a la qualitat de vida de les dones, i en alguns casos, requerir d’atenció mèdica.

Televisió L’Hospitalet ha visitat el CAP de la Torrassa per parlar amb la Clara Grau, ginecòloga i coordinadora de l’ASSIR de L’H, servei d’Atenció a la salut sexual i reproductiva, que ha explicat com pot començar la menopausa i quins són els seus efectes.

“Quan una dona entra a la menopausa, el que notarà és que el seu cicle menstrual comença a ser més espaiat, per tant, hi ha mesos que no tindrà la menstruació i aquests mesos el seu nivell d’estrògens serà més baix. Això comportarà que tingui els típics fogots o molèsties a nivell vaginal, com la sequedat.”. La sequedat vaginal pot fer que les relacions sexuals siguin doloroses.

Afortunadament hi ha opcions per tal que les dones puguin afrontar aquests problemes. Clara Grau ha destacat que “si quan comences a notar aquest símptoma el que fas és començar a tractar-ho amb una crema hidratant, que no cal que tingui cap mena d’hormona, aquest hidratant ja t’ajudarà a mantenir relacions sexuals sense dolor. A vegades, hi ha un factor de vergonya, de no consultar al notar aquests efectes, i això pot fer que el problema es compliqui”.  

Segons Clara Grau, “és important consultar aquest tipus de problemes al ginecòleg, quan més aviat millor, per demanar assessorament per saber què fer en cas de notar sequedat i molèsties durant les relacions sexuals. Una opció és prendre hormones. En aquest cas les ha de receptar un metge. En el cas de comprar lubricants o hidratants podem anar a qualsevol farmàcia a comprar-los sense recepta i que ens expliqui com cal utilitzar-los”.

Per atenuar els símptomes més comuns d’aquesta etapa i també per prevenir l’aparició de malalties cardiovasculars o osteoporosis és determinant tenir uns hàbits de vida saludables tant en l’esfera física com emocional.