En les darreres setmanes els veïns de Collblanc-la Torrassa han pogut participar en un seguit de rutes pel barri per deixar constància de la sensació de calor en diferents punts del barri. La iniciativa, anomenada Cròniques de Calor, ha consistit en sis rutes fetes per amb famílies de l’Escola Bressol Nova Fortuny, alumnes de l’Escola Pep Ventura i membres de l’entitat Som Barri.

Una de les iniciatives sorgida d’aquestes rutes és la de marcar, amb unes plantilles especials, els punts més calents dels carrers perquè els vianants els puguin identificar i així evitar-los, especialment en hores de màxima calor.

Durant aquestes caminades s’han recopilat, amb un carretó especial que porta sensors tèrmics, les temperatures al barri amb l’objectiu d’analitzar com afecten els termòmetres elevats i també s’han escoltat propostes veïnals: “Ens vam trobar que els nens amb la seva imaginació ens van donar respostes com instal·lar ventiladors gegants o una botiga que donés aigua gratuïta als parcs”, explica Maday Rivero, de la Coordinadora d’Ampas Endavant.

D’altra banda, també explica que les veïnes van comentar a l’última reunió que caldria “instal·lar tendals o plantar arbres” per combatre la calor.

La sensació de calor, confirmada pels sensors tèrmics

A l’acte s’ha donat veu a les opinions dels veïns del barri sobre com els afecta la calor a la seva qualitat de vida: “Hem anat verificant que realment la sensació de calor que tenien els veïns era la que marcaven els sensors”, assegura la directora de la biblioteca Josep Janés, Raquel Ventura.

El projecte l’organitza la Biblioteca Josep Janés dins del marc de la iniciativa Ciència Ciutadana, la qual juntament amb l’equip d’investigadors OpenSystems de la UB, recull l’impacte a la ciutadania de les altes temperatures a peu de carrer i per tal de millorar la qualitat de vida dels veïns de L’Hospitalet.

L’Hospitalet tindrà el seu propi mapa de calor després de l’estiu basat en els registres de l’estudi Cròniques de Calor.