El grup de recerca Open System de la Universitat de Barcelona vol dibuixar el mapa de la calor cada vegada més extrema que patim a Barcelona, L’Hospitalet i a tota l’Àrea Metropolitana. El projecte  compta amb la col·laboració de la ciutadania per identificar els espais públics urbans on fa més calor.

La iniciativa és diu “Cròniques de la calor” i hi participen dotze entitats, biblioteques, ateneus, centres educatius i oenegés.  Més de 300 persones de 4 municipis en prenen part i pel que fa a L’Hospitalet és els barris de Collblanc i la Torrassa on es faran aquests mesuraments de com es viu la calor al carrer.

La Biblioteca Josep Janés és l’indret d’operacions on es podrà seguir investigant la calor al barri després d’un primer pilot que es va fer el passat mes de setembre. La calor es mesurarà a través de tallers presencials a la mateixa biblioteca.

Un projecte molt social i amb molts participants

El 30 de maig, de 15 a 16,30 hores, es mesurarà la temperatura al barri durant un recorregut a peu de tots els participants. Hi col·laboraran l’escola Pep Ventura, l’escola bressol Nova Fortuny i el col·lectiu “Som barri”.

Finalment, dijous, 6 de juny, de 18,30 a 20 hores, es farà el retorn de les dades recollides i propostes per a millorar el benestar dels veïns. Els tallers tenen places limitades. El projecte té molt clar que els veïns de Collblanc i la Torrassa són els qui millor coneixen el barri i saben quins racons són els més càlids o més frescos com ara places al sol, cantonades, espais verds o voreres.

En aquests llocs es documentarà la temperatura a micro-escala i es combinaran amb les percepcions i sensacions tèrmiques. Així s’obtindran noves dades geolocalitzades que tothom podrà consultar. En base a aquestes dades s’elaboraran col·lectivament propostes per millorar el benestar dels veïns.

Aquest projecte de ciència ciutadana rep el finançament del Ministeri de Ciència, Innovació o Universitats a través de l’Agència Estatal d’Investigació i dels fons europeus Next Generation.