L’hospitalenca Clàudia Soriano Guerrero és una astrofísica investigadora de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSISC) que recentment ha rebut la menció aeroespacial dels Premis DonaTIC 2024. Uns guardons que atorga la Generalitat i que reconeixen el paper de les dones en la ciència i la tecnologia.

En el seu cas, s’han premiat les seves investigacions sobre exoplanetes, galàxies primigènies i partícules elementals com el bosó de Giggs.

La menció DonaTIC també reconeix la seva trajectòria divulgadora com a professora de la UNED i cofundadora de l’Associació Catalana d’Estudiants de Física, entre d’altres col·laboracions.

Foto: Gabriel Cazado

Graduada en Física i màster en Astrofísica, Física de Partícules i Cosmologia, actualment és investigadora doctoranda a l’Institut de Ciències de l’Espai del CSIC.

Per a Clàudia Soriano, “premis com aquests també són importants per generar referents en les nenes i adolescents. Per exemple en el meu centre, de 40 doctorands només 9 són dones; per tant, encara hi ha d’haver polítiques que promoguin la presència femenina tant a les escoles i universitats, com després en la carrera investigadora”.

Planetes a anys llums de distància

L’última recerca d’aquesta científica hospitalenca s’ha centrat en els exoplanetes, és a dir, els planetes que hi ha fora del sistema solar. En concret, la Clàudia Soriano ha investigat el camp magnètic dels anomenats Hot Jupiters o Júpiters calents, planetes gegants de gas molt propers a la seva estrella.

“Tenen una propietat que és que estan inflats, és a dir, si nosaltres comparem els models amb les observacions, veiem que no quadren. Per tant, la meva investigació se centra en intentar explicar mitjançant camps magnètics per què aquests Hot Jupiters estan inflats”, explica la premiada.

Imatge: European Southern Observatory (ESO)

Els forts vents d’aquests planetes gegants, amb ratxes de fins a 1.000 km/h, explicaria per què estan inflats. I és que aquest ambient turbulent dissipa cap a fora l’energia de les partícules carregades elèctricament.

De fet, l’estudi dels exoplanetes és un camp de recerca que ha revolucionat l’astrofísica en molt poc temps. El primer planeta fora del sistema solar es va trobar l’any 1995, i a dia d’avui ja se n’han detectat més de 6.000.

I és que saber més sobre els planetes que es troben a anys llum de distància pot ajudar a respondre si hi ha vida fora de la Terra. Per Soriano, “trobar vida seria un gran pas a nivell d’humanitat perquè faríem un dels grans descobriments de la història, i també a nivell més filosòfic, perquè deixaríem de ser únics i canviaria moltes ideologies actuals”.

Per poder buscar vida, l’astrofísica explica que “ens centrem en les biosignatures de tots aquests exoplanetes: intentem detectar si a la seva atmosfera hi ha oxigen, metà o aigua, components que són clau per desenvolupar la vida tal com la coneixem”.

Conèixer l’origen de l’univers

Una altra de les investigacions en les quals ha participat Clàudia Soriano té a veure amb l’estudi de les galàxies el·líptiques compactes. En concret, va estudiar una que podia haver quedat congelada en el temps i haver deixat d’evolucionar en un moment concret de la seva vida.

Per aquest motiu, “estudiar aquesta galàxia en ajuda a comprendre millor l’evolució de les galàxies, la seva formació i l’origen de l’univers”, afegeix Soriano.

De què està fet l’univers?

Clàudia Soriano també ha investigat el bosó de Giggs, un tipus de partícula elemental de l’univers que no es va descobrir fins l’any 2012 i que explica per què totes les coses tenen massa.

Així, explica que “fins ara s’ha confirmat el bosó de Giggs neutre, però se sap que hi podria haver una partícula de Giggs carregada. La meva recerca a l’accelerador de partícules del CERN es va centrar en buscar traces de la seva existència, perquè el fet de descobrir noves partícules del model estàndard ens ajudaria a tenir una comprensió més profunda i més àmplia de la física”.