‘Live better. Viure més bé‘ és el lema d’aquesta edició 2024 de l’Smart City Expo, el saló dedicat a l’ús de la tecnologia per desenvolupar les ciutats i nuclis urbans i millorar la qualitat de vida de la ciutadania.
Més de 1.000 expositors, representants de 850 ciutats, països i institucions d’arreu del món i més de 600 persones expertes presenten a l’Smart City propostes per perfilar el futur del món urbà.
L’estand de L’Hospitalet
L’Hospitalet torna a tenir un estand a l’Smart City, en aquesta ocasió posant el focus en la tecnologia aplicada a la salut i la recerca en biomedicina, temes que centren les xerrades divulgatives de l’Àrea Pódcast. Cristina García Gómez, tècnica d’Innovació Social de l’Ajuntament, ha declarat que “a les ciutats intel·ligents la salut ha de ser un dels aspectes importants, perquè impacta directament a la ciutadania”.
I, com és habitual, també es fan tallers per fer arribar la tecnologia a tota mena de col·lectius a l’Open Lab. Així, un grup de gent gran ha pogut manegar un mapa interactiu de L’Hospitalet i, a través de la realitat virtual, han pogut visitar el Museu de la ciutat i experimentar com seria caminar per l’Antàrtida.
Cristina García Gómez creu que “interactuar amb tecnologies emergents, com la realitat virtual i la realitat augmentada, permet un coneixement més pràctic i més vivencial del temes científics”.
L’estand de L’Hospitalet a l’Smart City també compta amb un personatge virtual, la Carme, que fen ús de la tecnologia de la intel·ligència artificial, respon preguntes sobre la ciutat i de caire general.
L’estand de TMB
Pel que fa a als projectes que es presenten a l’Smart City, TMB en presenta un que relaciona transport públic i energies netes, que té previst fer encara més sostenible i ecològica la flota de microbusos de barri.
El director de l’àrea de Tecnologia de Bus de TMB, Josep Maria Armengol Villà, ha explicat que posaran en marxa una prova pilot mitjançant la qual “un dels dels busos de barri antics passarà de la benzina al nitrogen i el provarem a Barcelona sense passatge i veurem com funciona”. A més, ha remarcat que en una segona fase del projecte “podria ser tractar d’altres tipus d’usabilitats com el vehicle de mercaderies petit o la petita furgoneta, amb la possibilitat que també es pogués produir aquí”.
TMB destaca que els autobusos que fan servir nitrogen reforcen la qualitat de l’aire perquè fan servir energia més neta i també redueixen la contaminació acústica, ja que són molt més silenciosos.
L’Smart City, que es farà fins el dia 7, destaca en aquesta edició 2024 per la tendència cap al ‘residu 0’.