La Biblioteca Central Tecla Sala comença el mes de juny un cicle de conferències amb concerts i col·loquis, sota el títol “Blues x tu”, organitzat per l’SBB al Fons de Blues.

Vuit actuacions gratuïtes durant tots els dimecres de juny i setembre, sempre a les 19 h, ompliran de música i debat la Tecla Sala.

Aquest cicle comença, dimecres 7 de juny, amb “Chicago South Side Blues” per Miquel Abella. Concert de Víctor Puertas & Chino & Balta Bordoy i finalitzarà el 27 de setembre amb “Rebeldes y transgresoras. Las reinas del rhythm & blues”.

Pots veure l’Entrevista del programa Taquilla Inversa a la Big Mama, presidenta de la Societat de Blues de Barcelona.

JUNY
7/6/2023 “Chicago South Side Blues” per Miquel Abella. Concert de Víctor Puertas & Chino & Balta Bordoy

Miquel Abella, recentment guardonat amb el Premi Big Bill Broonzy 2023 per la Societat de Blues de Barcelona per la seva implicació en la difusió del blues, oferirà una conferència sobre els inicis del so Bluebird a Xicago per encaminar-se cap al South Side Blues i les figures més importants d’aquesta branca del blues, on els sons del Delta del Mississippi van arribar a la ciutat dels vents de la mà dels migrants que buscaven feina a les indústries de l’acer, electrificant-se i creant un nou so. La conferència acabarà amb pinzellades referents al so West Side, que ha influenciat a tants artistes de llavors ençà. Un gran concert ofert per tres grans músics il.lustraran musicalment l’època.

14/6/2023 Saxofonisme Salvatge conferència-concert per Dani Nel.lo, amb Héctor Martín & Ivan Kovacevic & Anton Jarl

Dani Nel.lo proposa un viatge musical per conèixer els saxofonistes més rellevants des de l’època del swing als anys 40’s i fins el naixement del soul, i ho exemplificarà en directe acompanyat per tres grans figures del blues, rhythm&blues, jazz i del groove com ell mateix.

21/6/2023 El Blues d’Elles conferència-concert per Queralt Albinyana amb Tota & Martín J. Merino & Oscar Hita

La cantant i actriu Queralt Albinyana ens visitarà amb les seves històries i anècdotes sobre les artistes del blues que van triumfar en els inicis del blues que, a més de ser dones empresàries i lluitadores, van marcar un camí per la resta de cantants que van continuar el seu llegat. L’acompanyen en aquesta aventura els grans Tota, Martín Merino i Oscar Hita.

28/6/2023 Discovering Robert Johnson conferència-concert per The Rusties (Miquel Grifell & Manel Gaspar & Miquel Pascal & Àngel Abad)

Des de terres gironines arribarà aquesta conferència musicada sobre la vida de Robert Johnson. Amb un llenguatge planer i molt ben documentats, The Rusties porten el seu estudi i impressions sobre el mite del blues, que exposen mentre van tocant algunes de les cançons més conegudes del bluesman.

SETEMBRE
6/9/2023 “American Folk Blues Festival a BCN” per Ot Ordeig. Concert Carla Sunday & Cristian “Poyo” Moya & Eduardo Introcaso

Ot Ordeig és un jove historiador i arqueòleg que porta anys documentant i aprofundint en la història del jazz i del blues a Catalunya. De tota la documentació que ha aconseguit reunir, ens mostrarà com van ser els concerts de les gires de l’American Folk Blues Festival que van actuar a Barcelona entre els anys 60s i 80s. Tres grans artistes ens ambientaran en el so d’aquestes fabuloses gires, on uns grups de músics de blues van actuar a diverses ciutats europees gràcies a la iniciativa de dos promotors alemanys.

13/9/2023 “Aspectos de la vida de la mujer afroamericana según las cantantes de blues. 1920-1940” per Roser I. Valls. Concert Miriam Aparicio & Memi Sillah & Matías Míguez

L’eminent experta en blues, Roser I. Valls (també premi Big Bill Broonzy de l’SBB 2020 per La Hora del Blues) farà un repàs des d’un prisma antropològic a les vides de les dones afroamericanes a partir de l’anàlisi de les lletres de les cantants de blues femenines. Molt ben acompanyada per un combo de luxe, les Dames del Blues Clàssic tindràn també les seves veus representades al Fons de Blues.

20/9/2023 “Taller de vinils” per Jordi Prat. Concert Martín Burguez & Alberto Burguez & Oriol Fontanals

Jordi Prat, escriptor i promotor de viatges culturals a U.S.A., oferirà una conferència sobre el fet del perquè cal tornar a escoltar música en vinils i els avantatges de fer-ho, com ho poden ser la diferència del so, la bellesa de les portades, les informacions que s’hi troben, la iconografia, etc. Molt ben acompanyat per un trio que ens transportarà a una sonoritat rica en matisos, ben segur que gaudirem d’aquesta interessant proposta.

27/9/2023 “Rebeldes y transgresoras. Las reinas del rhythm & blues” per Manolo López Poy. Concert Ster Wax & David Giorcelli & Reginald Vilardell

El reconegut periodista i escriptor Manolo López Poy, especialista en blues, ens proposa una nova conferència per aproximar-nos a les dones explosives del món del Rhythm & Blues i als seus caràcters i com van contribuïr a cambiar la vida de tanta gent amb els seus hits. Per il.lustrar-ho, també una cantant molt ben acompanyada al piano i bateria.