Hi ha dues cites que no falten mai per a les Festes de Primavera. La Mostra Floral de Sant Jordi, amb la rosa com a protagonista, i la Mostra de Bonsais, que els darrers anys ha afegit els kusamono (arranjament amb plantes silvestres que posa l’accent en les estacions de l’any).

Flors i roses

La Mostra Floral de Sant Jordi és una iniciativa de l’entitat Gent de Pau, amb la col·laboració de les floristeries de la ciutat, que elaboren centres florals, la major part dels quals tenen la rosa de sant Jordi com a protagonista. L’exposició es pot veure del 19 al 21 d’abril a la sala d’exposicions de la Regidoria del Districte I (rambla de Just Oliveras, 23) i l’obertura oficial és el divendres 19, a les 18h.

Bonsai i kusamono, 40 anys de l’Associació Catalana d’Amics del Bonsai

L’Associació Catalana d’Amics del Bonsai, amb seu al barri de Sant Josep, fa uns anys que s’ha sumat a les festes amb una mostra d’aquest art de la jardineria japonesa, que omple els jardins de Ca n’Arús (rambla de la Marina, 415) els dies 20 i 21 d’abril. A l’habilitat per fer plantes ornamentals a les quals s’impedeix el creixement, han afegit també una exposició de kusamono que aprofita les plantes de temporada per fer art floral.

L’entitat, que enguany celebra el seu 40è aniversari i és una de les més antigues del país, fa en paral·lel a l’exposició tallers de bonsai, ceràmica i kokedama (planta natural que creix en un test orgànic de molsa) , demostracions de taitxí i del mestre Juanjo Pardo, i un concurs de nous talents en aquestes tècniques.

Els horaris de visita són: dissabte 20 i diumenge 21, de 10 a 15h i de 17 a 20h.

L’entitat va néixer l’any 1084, té un centenar de socis, aficionats i mestres d’aquest art japonès i cada any fa dues exposicions destacades, la de Ca n’Arús durant les Festes de Primavera i una altra a Barcelona, habitualment al Palau Robert també a la primavera.

L’activitat de l’associació se centra en promoure l’art del bonsai establint relacions entre diferents grups interessats. Organitza tallers, visites a vivers i indrets botànics, cursets d’iniciació i xerrades divulgatives. Un dels seus fundadors va ser Pere Durán i Farell. A la seva mort, la seva família va donar la seva col·lectiu de bonsais al Jardí Botànic, on es troba exposada.