Un centenar d’objectes i peces, exposats cronològicament segons la data de creació, repassen un segle d’història de Vitralls Bonet, una nissaga d’artesans que han sabut fer d’un ofici, art amb majúscules.

La mostra, que s’ha inaugurat a Can Trinxet, també vol ser un homenatge als treballadors i artistes que han treballat per aquest taller especialista en la construcció i restauració de vidrieres històriques des del 1923 quan es va crear.

El periodista Òscar Dalmau ha estat el conductor de l’acte d’inauguració de la mostra, que ha comptat amb la presència de l’alcaldessa Núria Marín, el tinent d’alcaldia de Cultura David Quirós i Jordi Bonet, assessor vitralista i curador de la mostra.

Autor Gabriel Cazado. Moment de la inauguració de la mostra a Can Trinxet

Els Bonet han realitzat vitralls per tot el món, des de L’Hospitalet fins al Japó, i per a tots els usos, des de petites esglésies fins a catedrals. També n’ha restaurat de tota mena, des de vitralls domèstics fins als vitralls gòtics de la Catedral de Barcelona i ha seguit estils ben diferents com el modernisme o el noucentisme. No obstant això, l’obra que ha consolidat la seva projecció internacional és la construcció dels vitralls de Joan Vila-Grau per a la Sagrada Família. També ha realitzat els vitralls del Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona o de la Catedral de Girona i de Vic.

Vitralls Bonet va ser fundada pels germans Josep Maria i Xavier Bonet el 1923 i des d’aleshores ha transmès de generació a generació l’ofici de vitraller, sent actualment un referent en aquest art artesanal. A L’Hospitalet es va establir l’any 2017 al barri de Santa Eulàlia i a l’actualitat col·laborat amb el Districte Cultural. David Quirós ha destacat que representa la història, la tradició i la artesania.

El passat mes de febrer, la Generalitat va reconèixer la trajectòria de Vitralls Bonet amb el Premi Nacional d’Artesania 2022

L’exposició “Vitralls Bonet, 1923-2023. Cent anys al servei de la llum” romandrà a Can Trinxet fins el 25 d’octubre l’exposició.