El dia 11 de febrer es commemora el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència per prendre consciència del paper clau que exerceixen les dones en el món científic i tecnològic. L’Hospitalet s’hi suma amb diferents activitats que reivindiquen més presència de dona i el foment científic i tecnològic entre les estudiants.

Aquest dimecres, a quarts de set de la tarda, a la Biblioteca Tecla Sala tindrà lloc la xerrada “Un viatge per la història de la ciència amb perspectiva femenina”. Un debat on es vol posar l’accent en la participació de les dones i la seva relació amb descobriments i les barreres que s’han trobat al llarg de la història.

Vuit científiques de l’IDIBELL pujaran a l’escenari en una nova edició de I’sLHam, el 8 de febrer, a les 7 de la tarda al Barradas. Hi participaran Laura Arregui, Elisa Espinet, Roser Granero, Sara Martí, Carmen Moreno, Carlota Castro, Elvira Fernández i Ayesha Akhtar amb monòlegs en clau d’humor per fer més accessible la ciència. Un acte que és gratuït i en taquilla inversa per recollir fons per la recerca biomèdica de l’IDIBELL.

El 9 de febrer serà el torn de “Científiques al bus”, a càrrec de LHCiència. De 16 a 19 hores, a la parada del carrer Enric Prat de la Ria amb Rambla Marina dues dinamitzadores del Grup de Perspectiva de Gènere de l’Associació Catalana de Comunicació Científica mostraran el paper de la dona científica catalana a la societat.

Les escoles de la ciutat participen activament

Al voltant d’aquesta celebració les escoles de l’Hospitalet faran activitats per promoure la divulgació científica i despertar l’interès dels joves per la ciència. En el sí del programa #100tífiques investigadores, tecnòlogues, directives o emprenedores científiques col·laboren per inspirar als nens. També dimecres, Jesuïtes Bellvitge farà la xerrada “L’era de l’Homo Plasticus”, d’Alba García, experta en toxicologia ambiental.

Com cada any, Inspira STEAM arriba a L’Hospitalet a la seva cinquena edició per trencar els estereotips de gènere de l’alumnat de primària i explicar les professions STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques). El programa aplega 300 alumnes i 16 mentors que apropen el seu dia a dia en entorns STEAM.

Hi participen les escoles Pau Sans, Santa Marta, Ernest Lluch, Sant Josep – El Pi, Pep Ventura i l’Institut Mercè Rodoreda. Activitats que s’emmarquen dins LHCiència, el pla estratègic en comunicació científica a la ciutat, a través de nous formats i experiències de proximitat amb la ciutadania